Sveti Aleksandar Nevski dobio bistu u Andrijevici

Sveti knez Aleksandar Nevski dobio spomenik u Andrijevici.

Spomenik svetom blagovernom knezu Aleksandru Nevskom otkriven je danas, 6. decembra, u Andrijevici u Crnoj Gori, saopštio je Ruski dom u Beogradu.

„Još jedan spomenik ovom istaknutom državniku i svetitelju biće otvoren danas u 17 časova u Nikšiću na pravoslavni praznik – Dan sjećanja na Velikog kneza. Dvije biste, inače djelo poznatog ruskog skulptora, akademika Ruske akademije umetnosti Ajdina Zejnalova, postavljene su zahvaljujući zalaganju Ruskog doma u Beogradu, Ambasade Rusije u Crnoj Gori i Srpske pravoslavne crkve. Značajno je istaći da su spomenici poklon ruskog skulptora narodu Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Manifestaciji u Andrejevici prisustvovali su Episkop budimljansko-nikšićki Metodije, ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenjikov, direktor Ruskog doma u Beogradu Jevgenij Baranov, skulptor Ajdin Zejnalov, predsednik opštine Andrijevica Željko Ćulafić, predsjednik opštine Berane Vuko Todorović, članovi moto kluba „Noćni vukovi“, brojni pravoslavni vernici.

„Aleksandar Nevski jedan je od najpoštovanijih ruskih svetitelja u Srbiji i Crnoj Gori. Najveće srpsko pleme Vasojevića, koji žive u Crnoj Gori smatra Aleksandra Nevskog za svog nebeskog pokrovitelja. Vasojevići od 18. vijeka obilježavaju dan Aleksandra Nevskog kao „zavjetnu slavu“, tj. slavu koja se slavi kao zavjet određenom svetitelju. Sredinom 18. vijeka pred odlučujuću bitku protiv Turaka pleme Vasojevića se molilo za pobjedu svetom Aleksandru Nevskom. Prema predanju, tokom bitke sveti knez Aleksandar Nevski javio se na nebu i otjerao Turke u bjekstvo. Sjećanje na ovaj čudesan događaj živi u plemenu preko 250 godina“, navodi se u saopštenju Ruskom doma.

Pročitajte još:

U okviru otkrivanja spomenika, u prostorijama Opštine Andrijevica održan je sastanak predsjednika Opštine Željka Ćulafića sa akademikom Ajdinom Zejnalovim.

Ćulafić je tom prilikom izrazio zahvalnost Zejnalovu na „istorijskom poklonu“.

Autor spomenika je naglasio da je učešće u projektu posvećenom Aleksandru Nevskom za njega bila velika čast i posebno istakao ulogu Ambasade Rusije u Crnoj Gori i Ruskog doma u njegovoj realizaciji.

U Rusiji je podignuto preko 20 spomenika Aleksandru Nevskom. Spomenici Nevskog prve su skulpturalne predstave ruskog svetitelja na teritoriji Crne Gore. Prethodno je, 2021. godine, bista Aleksandra Nevskog otkrivena u Beogradu.

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls/Borba.me