Torlak dobio signal od SZO: Kreće proizvodnja mRNK vakcina

Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ dobio dozvolu od SZO da ispunjava neophodne uslove za proizvodnju vakcina najsavremenije mRNA tehnologije. Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da će Srbija biti jedna od zemalja u kojoj će se praviti te vakcine.

Direktorka „Torlaka“ Vera Stoiljković rekla je za RTS da je ta ustanova dobila obaveštenje od SZO da će Institut, odnosno Srbija, učestvovati u transferu tehnologije informacione RNK za proizvodnju lekova i vakcina.

Si Điping poslao upozorenje svima koji dovode u pitanje kinesku politiku nultog kovida

Krajem februara, tačnije 23. februara, posle razgovora ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa predstavnikom SZO za Srbiju i za region Fabijom Skanom i sa predstavnkom SZO za Evropu Hansom Klugeom, stigla je vest da će Srbija moći da proizvodi najsavremeniju vakcinu za mnoge bolesti, poznata kao vakcina protiv kovida 19, takozvana mRNA vakcina.

Direktorka Instituta „Torlak“ Vera Stoiljković rekla je za RTS da je ta ustanova dobila obaveštenje od SZO da će Institut „Torlak“, odnosno Srbija učestvovati u transferu tehnologije informacione RNK za proizvodnju lekova i vakcina.

Ova tehnologija je poznata zbog vakcine protiv kovida 19, tu tehnologiju su koristili „Fajzer“, „Biontek“ i „Moderna“. To nije tehnologija koja će se koristiti samo u borbi protiv kovida 19.

Mi se sa tim tehnologijama još nismo upoznali, zato služi ovaj transfer tehnologije, upoznali smo se sa efektima koje vakcine imaju i svi smo zadovoljni, efekti su savršeni, to je napredna tehnologija. Nadamo se i očekujemo da ćemo u dogledno vreme uspeti da je osvojimo zajedno uz podršku Vlade i Ministarstva zdravlja kao i do sada – kaže dr Stoiljković.

Stogodišnje iskustvo „Torlaka“, kao i kadar koji on poseduje, kao i svi neophodni prostori koje ćemo staviti na raspolaganje za ovu temu su bili uslovi, to je neophodno da bi se ovako nešto moglo sprovesti. Čeka nas dug put, ozbiljno ćemo raditi, napomenula je ona.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Mediji