Turska planira crnomorski koridor sa Rusijom

Vojna delegacija Ankare otputovaće ove nedelje u Rusiju kako bi se obezbedio crnomorski koridor, rekli su u utorak izvori iz turskog predsedništva.

Ruski mediji su potvrdili planove za razgovore pozivajući se na portparola Kremlja Dmitrija Peskova.

Od 24. februara zaustavljen je kijevski izvoz žitarica iz Crnog mora, uzrokujući nestašicu hrane, iako Moskva za krizu krivi sankcije Zapada. Ujedinjene nacije su apelovale na obe strane, kao i na njihovog pomorskog suseda i članicu NATO-a Tursku, da dogovore koridor.

Ankara je do sada vodila razgovore sa Moskvom i UN o planiranom putu za crnomorski koridor, ali je rekla da bi svaki konačni sporazum zahtevao da se sve strane sastanu u Istanbulu, gde Turska kaže da će se pratiti primena plana.

Izvori su rekli da će narednih nedelja u Istanbulu biti održan četvorosmerni sastanak između Turske, Ukrajine, Rusije i Ujedinjenih nacija, verovatno uz učešće predsednika Tajipa Erdogana i generalnog sekretara UN Antonija Gutereša.

O planiranom sastanku je ranije izvestio i turski emiter Haberturk.

Izvori su rekli da plan predviđa stvaranje tri koridora od ukrajinskog crnomorskog lučkog grada Odese pod nadzorom Kijeva i da će se odatle slati i ukrajinski i ruski prehrambeni proizvodi.

Rekli su da bi 30-35 miliona tona žitarica moglo biti otpremljeno odatle u narednih šest do osam meseci.

Upitan o nacrtu plana koji su predstavili izvori, portparol UN-a Stefan Dižarik je rekao da se „razgovori o ovim pitanjima nastavljaju“, bez daljeg elaboriranja.

Vest o planiranim predstojećim razgovorima dolazi dan nakon što su Erdogan i Gutereš u telefonskom razgovoru razgovarali o planovima za koridor. Erdoganova kancelarija saopštila je da je on rekao šefu UN da Turska „nastavlja zajedničke napore“ da uspostavi koridor.

I Ukrajina i Rusija postavile su niz uslova za usaglašavanje plana. Moskva želi da se ukinu neke zapadne sankcije kako bi se olakšao izvoz žitarica i đubriva, dok Kijev traži bezbednosne garancije za svoje luke.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Reuters