Zašto su i dalje visoke cene goriva?

Visoke cene goriva su glavna tema prethodnih nedelja, a najdramatičniji uticaj na rast dešava se tamo gde je malo ko očekivao. Naime, proizvođači naftnih derivata rešili su da podignu marže na istorijski visok nivo, a Goldman Sachs nudi odgovor zašto se to desilo.

Cene goriva su jedna od glavnih tema ne samo vozača, već i celokupne privrede. Naftni derivati imaju rekordne cene, a veliki udeo u tome ima i činjenica da su proizvođači rešili da povećaju marže.

Na ovaj korak su se odlučili zato što su zalihe dizela i mlaznog goriva na najnižem nivou, dok su sezonski prilagođena povlačenja zaliha sve veća. Bliži se i leto i sezona odmora, kada će se povećati i potrošnja kerozina sa povratkom međunarodnih putovanja. Iako se cena sirove nafte stabilizovala u prethodne dve nedelje, naftni derivati i dalje drže svoju visoku cenu. Primera radi, barel kerozina je početkom nedelje koštao 320 dolara, što je tri puta više nego barel sirove nafte.

Kako piše Oilprice.com, zbog nedovoljnih zaliha, sezonskog povećanja potrošnje, smanjenog uvoza iz Rusije, većih troškova proizvodnje, ali i prelaska sa prirodnog gasa na naftu u Evropi i Aziji, očekuje se da će marže proizvođača naftnih derivata i dalje ostati na visokom nivou. Prema Goldman Sachsu, ove rekordne marže će uticati na visoku cenu goriva najmanje do kraja ove godine.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Mediji