10 najopasnijih trendova sajber kriminala kojih se treba čuvati u digitalnom svetu

Sajber bezbednost je domen koji se brzo menja gde su nove, inovativne tehnike sajber kriminala postale norma

Sa sve većom digitalizacijom i novijim tehnologijama koje ulaze u naše živote, postalo je teško predvideti strategije sajber kriminala koje se naziru u mraku. Sajber bezbednost je domen koji se brzo menja u kome su sajber kriminalci uvek korak ispred i iznenađuju nas uvek novim, inovativnim tehnikama sajber kriminala.

Ovo su 10 trendova sajber kriminalaca za 2022.

1. Hakovanje automobila: Vozila opremljena softverom za automatsku vožnju koji pruža besprekornu povezanost vozačima, a napredni sistemi za pomoć vozaču će postati ranjivi na sajber napade. Hakeri mogu lako da preuzmu kontrolu nad vozilom ili koriste mikrofone za prisluškivanje.

2. Primena veštačke inteligencije: AI tehnologija je savladala svaki segment sajber prostora i sajber bezbednost nije izuzetak. Veštačka inteligencija će igrati ključnu ulogu u izgradnji automatizovanih bezbednosnih sistema, obradi prirodnog jezika, detekcije lica i automatskog otkrivanja pretnji. Prediktivna tehnologija će biti sposobna da detektuje pretnje unapred.

3. Mobilni uređaji su nove mete: U 2019. godini došlo je do 50% porasta malvera i napada na mobilno bankarstvo. Ovaj trend će se samo pogoršati 2022. Prema istraživačkom timu Microsoft 365, u budućnosti se može očekivati više mobilnih varijanti malvera. Ovo je uglavnom zbog mašinskog učenja, koje hrani evoluciju malvera.

4. Proliferacija ransomvera: Ciljanje pojedinaca i kompanija sa ransomver-om biće velika pretnja u narednim godinama. Industrije, posebno u zemljama u razvoju, u velikoj meri zavise od specijalizovanog softvera za vođenje svojih svakodnevnih operacija. Na primer, u 2020. napad Vana Cri ransomvera na bolnice javne zdravstvene službe u Engleskoj i Škotskoj zarazio je više od 70.000 medicinske opreme.

HAOS U NEMAČKOJ: Masovno se krade suncokretovo ulje zbog visokih cena i nestašice

5. Računarstvo u oblaku(cloud) pod rizikom: Kompanije postepeno prebacuju svoje operacije na oblak i to će se samo ubrzati u budućnosti. Međutim, oblak se pokazao podjednako ranjivim na sajber zločine, sa hakerima koji su provalili u podatke u oblaku. Ranjivost aplikacija u oblaku, nedovoljno brisanje podataka, problemi sa konfiguracijom skladištenja u oblaku i nedostatak pristupa i napajanja su samo neki od mnogih problema koji tek treba da se izmisle!!

6. Oglašavanje ugrađeno u zlonamerni softver: Poznato i kao „zlonamerno oglašavanje“, predstavljaće značajnu pretnju 2022. To se postiže umetanjem zlonamernog koda u reklame, koje se zatim objavljuju na različitim veb lokacijama putem legitimnih mreža za oglašavanje. Oni primoravaju žrtvu da preduzme „lažne radnje“, čineći veb lokaciju ranjivom na prevarante.

7. Sajber ratovanje pod pokroviteljstvom države: Ako se pozabavimo tradicionalnim teorijama rata, sajber kriminal će definisati svetsku politiku u novom svetlu. Svi povezani će biti u pomami u narušavanju digitalne infrastrukture zaraćenih strana. Nagli porast sajber napada biće posebno očigledan tokom izbora po svetu. Sa više od 70 izbora koji će biti održani ove godine, možemo očekivati više kršenja podataka i curenja informacija visokog profila tokom ovog perioda.

8. Insajderske pretnje: Ljudska greška i prevara, namerna ili nenamerna, dovešće do velikih kršenja bezbednosne infrastrukture. Jedan manji pogrešan korak kao što je otvaranje e-pošte sa oštećenim prilogom ili vezom može poništiti celu kompaniju. Prema izveštaju koji je objavila vodeća agencija za istraživanje bezbednosti, radnici su lično ili delimično odgovorni za 34% svih napada.

9. Rad na daljinu, nova arena za pretnje: COVID-19 je naterao mnoge kompanije da olabave bezbednosne zahteve kako bi posao tekao. Iako su njihova IT odeljenja naporno radila da obezbede maksimalnu bezbednost, držala su otvorene mogućnosti za napade. Osim upravljanja daljinskom bezbednošću, menadžeri bezbednosti bi takođe trebalo da se bave pitanjem oštećenih sistema nakon što se zaposleni vrate u kancelariju.

10. Napadi vođeni kriptovalutama: Kriptovaluta napreduje na ideji decentralizovanog sistema, bez kontrole vlade. Stekao je ogromnu popularnost među tražiteljima bogatstva zbog slobode koju nudi. Sajber kriminalci pronalaze utočište u kriptovalutama da finansiraju svoje napade. Prema izveštaju, Malwarebites-a, softverska kompanija za borbu protiv zlonamernog softvera, izvestila je da je u 2017. godini pokušano oko 250 miliona napada malvera za rudarenje novčića u samo jednom mesecu.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: AnalyticsInsight