Bajden planira novi udar na odbrambenu industriju Kine

Američki predsednik Džoe Bajden namerava da ograniči ulaganja u odbrambenu industriju Kine, izvestio je Axios.

Američki predsednik Džo Bajden finalizuje izvršnu naredbu o ograničavanju američkih ulaganja u odbrambenu industriju Kine, izvestio je u petak Axios. Ovaj potez će dodatno pojačati kampanju koju Peking naziva „ekonomskom prinudom“.

Naredba će biti objavljena kasnije ovog leta, naveo je Axios, pozivajući se na anonimne izvore. Glasine o predstojećoj naredbi kruže u američkim medijima od aprila, ali izvori Axiosa su rekli da je rad na dekretu usporen naporima Vašingtona da ubedi svoje saveznike G7 da izdaju slična ograničenja.

„Jasan napredak“ po ovom pitanju je postignut na samitu G7 u Japanu ovog meseca, rekao je jedan izvor.

Nejasno je koliko će naredba široko definisati kinesku „odbrambenu industriju“. Kineski vojno-industrijski kompleks je skoro u potpunosti u državnom vlasništvu i već je bio sankcionisan od strane Bajdenove administracije. Umesto toga, dekret će pokrivati „oblast poluprovodnika, veštačke inteligencije i kvantnog računarstva“, izvestio je prošlog meseca Blumberg, napominjući da sve ove tehnologije imaju vojnu primenu.

Bajden je već pokušao da uguši tehnološki napredak Pekinga, uvodeći kontrolu izvoza prošlog oktobra kako bi blokirao prodaju Kini hardvera i softvera koji se koriste za proizvodnju poluprovodnika. Štaviše, SAD trenutno pregovaraju sa Japanom, Južnom Korejom i Tajvanom da formalizuju takozvanu „alijansu za čip 4“, koju Peking vidi kao pokušaj da se Kina isključi iz lanaca snabdevanja poluprovodnicima.

Pročitajte još:

Dok Bajden i njegovi zvaničnici opravdavaju ove mere na osnovu nacionalne bezbednosti, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin je prošlog meseca tvrdio da je „pravi cilj Vašingtona da liši Kinu njenih razvojnih prava. To je čista ekonomska prinuda.”

Peking je odgovorio na kontrolu izvoza poluprovodnika u naturi, zabranivši upotrebu čipova američke firme Micron u njenoj nacionalnoj infrastrukturi i istražujući kompaniju zbog potencijalnih „rizika po bezbednost sajber prostora“.

„Ne želimo da se odvojimo od Kine, mi želimo da smanjimo rizik i diverzifikujemo naš odnos sa Kinom“, rekao je Bajden na kraju samita G7. Međutim, zajedničko saopštenje koje je grupa objavila optužila je Kinu da predstavlja vojnu i ekonomsku pretnju za SAD i njihove saveznike, na šta je Peking odgovorio osudom „anti-kineskog“ skupa i podnošenjem formalne žalbe japanskoj vladi.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/RT