Brazilska vojska kupila 30 000 pilula vijagre za lečenje plućne hipertenzije

Brazilska mornarica i vojno vazduhoplovstvo su kupili više od 30.000 pilula vijagre, navodeći da im je potrebna za lečenje pulmonarne hipertenzije. Međutim, mnogi nisu uvereni da je ovo objašnjenje istinito.

Politički protivnici brazilskog predsednika Žaira Bolsonara pobunili su se nakon što je otkriveno da je vojska kupila desetine hiljada pilula protiv impotencije, prenosi Gardijan.

„Moramo da znamo zašto Bolsonarova administracija troši javni novac na kupovinu tolikih količina vijagre“, rekao je poslanik Elijas Vaz.

Vojska je ponudila nevino objašnjenje – ovaj lek se koristi u lečenju pulmonarne hipertenzije. Međutim, u izveštaju Globa se pojašnjava da se kupljene doze ne koriste za lečenje pritiska, već impotencije.

„Kako se osećate kada znate da plaćamo vijagru za oružane snage?“, upitala je na Tviteru pevačica Zelija Dankan.

Vatepolisti Srbije na SP u grupi sa SAD, Australijom i Kazahstanom

Kongresmen iz Rio de Žaneira Marselo Freišo najavio je da će tražiti od tužilaštva da istraži ovaj slučaj.

„Bolsonarova administracija se zafrkavala oko kupovine vakcina protiv kovida, ali je odobrila preskupu kupovinu 35.000 tableta vijagre za oružane snage“, naveo je on na Tviteru.

Političar levog centra, koji planira da se kandiduje na predsedničkim izborima u oktobru, Siro Gomeš, rekao je da, iako oružane snage zaslužuju poštovanje, njihova odeljenja za nabavku su usmerena na demoralisanje vojske.

„Osim ako su u stanju da dokažu da razvijaju neku vrstu tajnog oružja – sposobnog da unese revoluciju u međunarodnu industriju oružja – biće teško opravdati kupovinu 35.000 pilula za erektilnu disfunkciju“, rekao je Gomeš.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor:Nova