Broj poginulih u zemljotresu u Maroku premašio 2500

Spasioci imaju problema da stignu do udaljenih ruralnih područja koja su najteže pogođena, dok je broj poginulih u snažnom zemljotresu u stalnom porastu.

Najmanje 2.681 osoba je poginula u marokanskom zemljotresu do ponedeljka, a 2.501 je povređena, javljaju državni mediji.

Kralj Muhamed VI proglasio je trodnevnu nacionalnu žalost.

TV kanal 2M iz Kazablanke izvestio je o ažuriranom broju poginulih u ponedeljak ujutro, dok su spasilačke ekipe kopale ruševine u planinama južno od Marakeša.

Zemljotres jačine 6,8 stepeni Rihterove skale pogodio je u petak uveče Maroko, na dubini od 26 kilometara ispod planine Atlas.

Oko 1.500 smrtnih slučajeva bilo je u provinciji Al-Hauz. Neka sela su „potpuno uništena“ prema rečima preživelih meštana koji su razgovarali sa spasiocima i medijima.

Od 200 stanovnika Azgora, sela u blizini epicentra, 15 je poginulo.

Maroko je poslao vojsku da pomogne civilnim spasilačkim ekipama, ali su putevi i prolazi kroz planine oštećeni ili blokirani ruševinama.

Teška mehanizacija je raspoređena da raščišćava puteve, a helikopteri pokušavaju da stignu do najudaljenijih naselja.

Kolona pomoći marokanske vojske stigla je u ponedeljak ujutru u Asni, grad najbliži epicentru i počela je da postavlja terensku bolnicu za lečenje povređenih.

Pročitajte još:

Bolnica ima 30 kreveta u 16 ​​šatora, sa osobljem od 24 lekara i 48 medicinskih sestara, rekao je pukovnik Jusef Kamus za zapadne medije.

Najčešće povrede su opekotine, prelomi i posekotine, dodao je on.

Zemljotres u petak bio je najgori koji je pogodio Maroko od 1960. godine, kada je najmanje 12.000 ljudi poginulo u zemljotresu jačine 5,8 stepeni u Agadiru.

Kako stvari stoje, broj poginulih u razornom zemljotresu nije konačan.

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji