DARPA program hipersoničnih presretača raketa ulazi u novu fazu

Predlog američke vojske da se u neba izbaci hipersonično oružje ulazi u novu fazu.

DARPA program, sistem „hiperzvučnog odbrambenog presretača“ nazvan Glide Breaker, ima za cilj da se suprotstavi visoko manevarskim oružjem koje zumira kroz gornju atmosferu pri brzinama od najmanje 5 maha. (1 mah je brzina zvuka; „hipersonično“ se generalno odnosi na vozila koja putuju najmanje pet puta brže.)

Sada je Američka agencija za napredne istraživačke projekte (DARPA) spremna za fazu 2 programa, koja je prvi put najavljena 2018. Agencija traži predloge „da sprovede ispitivanje efekata interakcije mlaznjaka u aerotunelu i letu“, objavili su zvaničnici DARPA, 15. aprila.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Primarni rezultat za fazu 2 je skup podataka iz aerotunela i testova leta koji omogućava validaciju modela i daje informacije o budućim projektantskim aktivnostima – navodi DARPA u svom širokom saopštenju agencije, koje pruža smernice potencijalnim dobavljačima.

Glavni cilj Faze 2 uključuje dalji razvoj „sistema za skretanje i kontrolu položaja“ (DACS), koji omogućava „vozilo za ubijanje presretača“ da cilja hipersonične projektile u letu. U prvoj fazi nisu razmatrani efekti kao što su hipersonični protok vazduha, niti perjanice iz kontrolnog sistema, primetili su zvaničnici DARPA.

Učesnici prve faze programa uključivali su, najmanje, Northrop Grumman (koji je dobio ugovor u vrednosti od 13 miliona dolara, objavljen u januaru 2020.) i Aerojet Rocketdine (12 miliona dolara, objavljeno u februaru 2020.)

U fazi 1 programa Glide Breaker, dva DACS prototipa sposobna da postignu željene ciljeve performansi su dizajnirana i proizvedena su i demonstrirana – navodi DARPA.

„Testiranje u Fazi 1 uključuje testove komponenti i statičke demonstracije prototipa integrisanih DACS-a na vatru“, dodala je agencija, napominjući da učešće u Fazi 1 nije preduslov za pridruživanje Fazi 2.

Glide Breaker je među nekoliko DARPA programa koji ciljaju na hipersonični svet. Na primer, agencija je nedavno objavila da je prototip hipersonične rakete Lockheed Martin leteo pet puta većom brzinom od zvuka „na duži period“.

U širem smislu, američka vojska već decenijama procenjuje hipersonične sposobnosti. Neki od ovih prošlih napora uključuju Ks-20 Dina-Soar iz 1950-ih koji je dizajniran za lansiranje raketa, hipersonični program FALCON (skraćeno od Force Application and Launch iz CONtinental United States) iz ranih 2000-ih i Blacksvift, koji je bio kasnije otkazana.

Bajdenova „Ministarka istine“ zahteva mogućnost da uređuje tuđe tvitove(VIDEO)

Druge nacije, uključujući Rusiju i Kinu, takođe očigledno daju prioritet razvoju hipersoničnih sistema za isporuku oružja, čija ih manevarska sposobnost čini težim za praćenje i presretanje od tradicionalnih balističkih projektila.

Stoga nije iznenađujuće što DARPA radi na načinima da se suprotstavi hipersoničnim vozilima.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Space