Dolazi super-dug krvavi Mesec. Evo kako da to vidite!

Posmatrači neba širom Amerike i u delovima Evrope i Afrike imaće idealan pogled za noćni spektakl 15. i 16. maja: dugotrajno potpuno pomračenje Meseca.

Veliki pun Mesec će biti potpuno pomračen od Zemlje, kupajući površinu Meseca u nijansama tamnocrvene.

Ovaj fenomen je razlog zašto se potpuna pomračenja Meseca obično nazivaju krvavim mesecom, a ovo pomračenje će biti jedno od najdužih u deceniji.

Ovo pomračenje će takođe izgledati malo veličanstvenije nego inače. Mesec će biti blizu svog perigeja, ili najbliže tačke Zemlji, zbog čega će izgledati malo veći na nebu, što je fenomen poznat kao supermesec.

Tokom pomračenja, Mesec će biti 362.126 kilometara od Zemlje.

Pored toga, majski pun mesec je ponekad poznat kao cvetni mesec na severnoj hemisferi, odajući počast živopisnom cvetanju koje se pojavljuje u rano proleće. Tako se pomračenje 15. maja može nazvati super cvetnim krvavim mesecom.

Važno je znati, da će Zemljina senka okupati mesec tamnocrvenom bojom, jednom od najupečatljivijih prizora na noćnom nebu, trajaće skoro sat i po.

Potpuna faza pomračenja, kada je Mesec najdublje crvene boje, počeće 15. maja u 23:29 EDT, i trajaće do 12:54 16. maja (od 3:29 do 4:54 UTC 16. maja).

Cela faza totaliteta biće vidljiva u celoj Južnoj Americi i širom Severne Amerike, kao i u delovima Afrike i Evrope. U nekim delovima severozapada Pacifika, već pomračeni mesec će izaći neposredno pre zalaska sunca, svetleći dok se penje na noćno nebo.

Izraelska opština srušila zgradu u vlasništvu Palestinaca u istočnom Jerusalimu

Šta se dešava tokom pomračenja Meseca?

Pomračenja Meseca se dešavaju kada se Sunce, Zemlja i Mesec pravilno poređaju da bi Mesec prešao u Zemljinu senku. Ovo se ne dešava svaki put kada mesec obiđe našu planetu jer je mesečeva orbita nagnuta. Ali otprilike tri puta godišnje, Mesec prolazi barem kroz deo Zemljine senke.

Pomračenja Meseca se dešavaju samo tokom punog meseca, a oko 29 procenata su potpuna pomračenja Meseca, kada ceo mesec prođe kroz tamni centralni konus Zemljine senke, poznat kao umbra.

Rumena boja potpuno pomračenog lunarnog diska nastaje zato što se sunčeva svetlost koja udara u Mesec filtrira kroz Zemljinu atmosferu, rasipajući plavo svetlo i propuštajući crvenu da prođe.

To je isti razlog zašto vidimo da obično žuto sunce postaje crveno tokom zalaska sunca.

Vile: Metafizička bića svetskog folklora

Kako videti krvavo crveni mesec

Za razliku od pomračenja Sunca, koje zahteva posebnu opremu za bezbedno posmatranje, pomračenje Meseca možete gledati golim okom.

Dvogled vam omogućava da vidite impresivnu količinu detalja na Mesecu, ali možete gledati pomračenje Meseca bez ikakve opreme sa bilo kog mesta gde možete da vidite pun mesec.

Mesec će potamniti do tamne boje uglja pre nego što postane krvavo crven, a boja može značajno da varira od jednog do drugog pomračenja u zavisnosti od čestica u atmosferi naše planete.

Oblaci pepela bačeni u stratosferu nedavnom vulkanskom erupcijom u Kraljevini Tonga u južnom Tihom okeanu, na primer, mogu pretvoriti lice meseca u još dublju nijansu crvene od tipičnog pomračenja Meseca.

Srećni posmatrači neba širom istočne polovine Severne Amerike i cele Centralne i Južne Amerike moći će da vide ceo spektakl od početka do kraja. Većina zapadne Severne Amerike takođe može da vidi bar deo pomračenja, a samo delovi Aljaske i severne Kanade ga u potpunosti propuštaju.

Bar deo totaliteta biće vidljiv i iz većeg dela Afrike i zapadne Evrope, dok će neki delovi zapadne Azije moći da vide delimične faze pomračenja.

Pronicljivi posmatrači mogu primetiti da će tokom totalnosti nebo oko meseca izgledati mnogo tamnije, otkrivajući obližnje svetle zvezde.

Narandžasta zvezda Antares, na primer, koja će biti vidljiva dole levo od meseca.

Oni koji posmatraju nebo daleko od svetla možda će čak moći da uoče i sjaj Mlečnog puta tokom pomračenja.

Ovo pomračenje označava prvo od dva potpuna pomračenja Meseca vidljiva iz Severne Amerike ove godine. Sledeći će biti 8. novembra, a sticajem okolnosti trajaće skoro tačno koliko i pomračenje 15. maja.

Pomračenje ovog proleća će se, međutim, desiti ranije tokom noći, što predstavlja savršenu priliku da ostanete budni i gledate nebesku predstavu.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: National Geographic