Dinosaurus kojeg su otkrili naučnici veruju se da je povezan sa čudovištem iz Loh Nesa

Prema novoj studiji, pleziosaurus, vodeni dinosaurus za koji se nekada smatralo da živi isključivo u slanoj vodi, sada se veruje da je veći deo svog vremena proveo u slatkoj vodi.

Ovo otkriće će verovatno podstaći ljude koji veruju da čudovište iz Loh Nesa zaista postoji. I da će nastaviti sa potragom da dokažu da je legenda zaista stvarna, jer neki tvrde da je „Nesi“ potomak plesiosaurusa.

Kao naučnik, nikada ne mogu reći da je nešto nemoguće – rekao je paleontolog i glavni autor studije Nik Longrič.

Sve hipoteze su na stolu na nekom nivou dok se ne dokaže da su netačne.

Rekao je da je tim paleontologa sa Univerziteta Bat, Univerziteta u Portsmutu u Velikoj Britaniji i Univerziteta Hasan II u Maroku otkrio „mnogo različitih fosila plesiosaurusa“ unutar 100 miliona godina starog rečnog sistema koji je sada deo Maroka i Saharske pustinje.

Nalazi su, kako je rekao, „malo iznenađujući“.

To ukazuje da je ova grupa bila u mogućnosti da dođe do slatkovodnog okruženja – rekao je Longrič.

Pronađeni fosili uključivali su kosti i zube i odraslih i jedne bebe plesiosaurusa razbacane po različitim lokalitetima. Koji ukazuju na to gde je životinja umrla, kao i gde su živele, rekli su naučnici.

Pronašli smo mnogo fosila koji sugerišu da su ove stvari bile tamo rutinski i da su verovatno provele mnogo, ako ne i sav život u slatkoj vodi – rekao je Longrič.

Neki vernici vekovima stare narodne priče o čudovištu iz Loh Nesa kažu da je stvorenje poslednji put viđeno živo u slatkovodnoj vodi Loh Nesa u Škotskom visoravni.

Neki naučnici sumnjaju da je drevni dinosaurus mogli da prežive u tamnoj i hladnoj vodi ovog jezera, jer je nastao pre samo 10.000 godina tokom ledenog doba.

Nedavno otkriće fosila takođe sugeriše da su poslednji plesiosaurusi izumrli otprilike u isto vreme kada i ostali dinosaurusi pre 66 miliona godina. Što je u suprotnosti sa tvrdnjama nekih koji veruju u ostojanje čudovišta iz Loh Nesa koji kažu da je stvorenje poslednji put viđeno živo 1975. godine.

Mogli bismo sutra pronaći čudovište iz Loh Nesa. To bi mogao biti plesiosaurus – rekao je Longrič.

Mislim da je to, međutim, krajnje malo verovatno s obzirom na dokaze koje imamo u ovom trenutku.

Ipak, paleontolozi studije rekli su da je mogućnost da je takozvano čudovište iz Loh Nesa povezano sa plesiosaurusom „verovatna“.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji