Hakeri pokazali da nije potrebno mnogo da se hakuju penzionisani sateliti

Napušteni satelit, bezbroj mogućnosti za upotrebu. Hakeri pokazali da je moguće kontrolisati satelit koji se više ne koristi i to sa vrlo malo opreme. 

Sa opremom od 300 dolara i pristupom aplink stanici, i vi možete da emitujete šta god želite sa penzionisanog kanadskog satelita, to je ono što je hakerski entuzijasta Karl Košer pokazao svima tokom vikenda na godišnjem sastanku hakera na Def Con-u u Las Vegasu.

Kao novi zapis detalja o matičnoj ploči, nakon što im je odobren pristup napuštenom postrojenju za aplink, Košer i prijatelji su koristili softverski definisan radio pod nazivom Hack RF da se povežu sa kanadskim nefunkcionalnim satelitom Anik F1R prošle godine i „zabave se sa njim“.

Nakon 15 godina lojalne službe, telekomunikacioni satelit u geostacionarnoj orbiti na otprilike 35785.37 km iznad Zemlje stavljen je na mirovanje 2020. godine, sa naknadnim planovima da se potom premesti u „orbitu groblja“ u novembru 2021.

U tom čistilištu, međutim, Košer i kolege iz hakerske grupe, ShadyTel, dobili su i licencu za korišćenje uplink postrojenja koje je van upotrebe zajedno sa zakupom transpondera satelita Anik F1R.

Šta radite sa napištenim satelitom? Šta haker radi sa napuštenim satelitom?

Imali smo priliku da koristimo satelit koji je bio povučen… Takođe smo imali mogućnost da stavimo svoj sadržaj tamo. – Košer

Što je, naravno, upravo ono što su Košer i njegov tim uradili.

Koristeći svoj novi satelit, hakeri su pokazali da je moguć prenos razgovora sa Hakerske konferencije ToorCon u San Dijegu te godine, kao i prikazivanje omiljenih filmova svojim pratiocima.

Dodatni propusni opseg im je takođe omogućio da postave telefonsku konferencijsku liniju sa namenskim brojem za pozivanje i emitovanje širom kontinenta.

Košer je nastavio da objašnjava kako sateliti u suštini samo reflektuju sve signale koji im se emituju.

Nema autentifikacije ili bilo čega – rekao je tada.

Iako bi vam hipotetički trebao jači signal od bilo koga drugog koji pokušava da emituje signal na satelit, napušteni pružaju jedinstvenu i pojednostavljenu priliku za svakoga ko želi da hakuje planetu.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: PopSci