Gugl Hrom na meti hakera! Kompanija upozorava milijarde korisnika zbog napada "visoke pretnje"

Gugl je upozorio milijarde korisnika svog pretraživača Hroma da je na meti hakera, otkrivajući 30 novih bezbednosnih propusta, uključujući sedam koje predstavljaju „veliku” pretnju za korisnike.

Tehnološka kompanija sada objavljuje ažuriranje u narednih nekoliko dana kako bi popravila nađene greške, koje utiču na Windows, macOS i Linux, navodi se u saopštenju kompanije.

Nejasno je ko je izvršio hakerski napad na kompaniju i da li je bezbednost korisnika bila ugrožena.

Kompanija trenutno ograničava dalje detalje ovog napada „sve dok većina korisnika ne bude primila ažuriranje sa ispravkom“.

Takođe ćemo zadržati ograničenja ako greška postoji u biblioteci treće strane od koje na sličan način zavise i drugi projekti, ali još uvek nisu ispravljeni – izjavili su iz ove kompanije.

Korisnici mogu ručno da ažuriraju svoje pregledače preko funkcija podešavanja, ali Hrom će se automatski ažurirati u roku od nekoliko dana.

Gugl je objavio da je njegov pretraživač Hrom pretraživač bio na meti hakera.

Gugl je nedavno najavio povećanje broja hhakerskih napada na Hrom, kao i na druge pretraživače, a nekoliko drugih tehnoloških kompanija prijavilo je ranjivosti u slučaju napada. Tehnološke kompanije se udružuju u borbi protiv pretnji, uz pomoć marljivih korisnika, kako bi sprečile buduće napade.

Šta nam donosi digitalizacija i da li su naši podaci bezbedni na javnim WiFi mrežama

I kompanija Coca-Cola nedavno je takođe bila na meti hakera i sada su ukradeni podaci stavljeni na prodaju.

Stormous je rekao da je ukrao 161 gigabajt finansijskih podataka, lozinki i naloga pre nego što je stavio informacije na tržište za 640.000 dolara ili 16 miliona bitkoina.

Tim je u ponedeljak otkrio da se infiltrirao u kompaniju pića i izašao „bez njihovog znanja“. Coca-Cola je saopštila da je pokrenula hitnu istragu i da je već kontaktirala policiju.

Vi ćete pobediti i mi ćemo pobediti – glasila je očigledna poruka grupe, koja je kasnije objavljena na Tviteru.

Među ukradenim fajlovima, prema CISO savetniku, nalaze se finansijski podaci, lozinke i komercijalni nalozi.

Novo istraživanje je takođe pokazalo da lozinke korisnika interneta nisu tako bezbedne kao što se mislilo.

Ložinke od šest karaktera, bez obzira da li se one sastoje od varijacija malih/velikih slova, brojeva i znakova, mogu se vrlo lako i brzo razbiti. Isto važi i za sedam i osam karaktera koji se sastoje od brojeva i malih slova. Ali vesti ne postaju mnogo bolje ni za jednu kombinaciju od osam znakova.

U stvari, svi oni mogu da se pogode za oko 39 minuta prema američkoj kompaniji za sajber bezbednost Hive Sistems, koja se nalazi u Ričmondu u Virdžiniji.

Sa druge strane, način da se garantuje da vaša lozinka neće biti razbijena nekih 438 triliona godina jeste da koristite 18 znakova sastavljenih od brojeva, velikih i malih slova i simbola.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Daily Mail