Hirurg zaboravio instrument u stomaku žene

Žena koja je trpela jake bolove nakon porođaja carskim rezom tražila je medicinsku pomoć nekoliko puta tokom 18 meseci pre nego što su lekari na kraju shvatili da je instrument veličine tanjira ostavljen u njenom stomaku.

Ovo je drugi incident gde hirurg zaboravlja hirurški instrument u telu pacijenta za samo dve godine, što je rezultiralo oštrim izveštajem zdravstvene službe.

Ali uprkos grešci, Zdravstveni odbor Oklanda je tvrdio da je na nalaze uticala „pristrasnost pri kontroli učinjenog“.

Komesarka za zdravstvo i invalidnost Morag Mekdavel nije se složila, smatrajući da zdravstveni odbor Oklanda, krši kodeks prava pacijenata.

Prema nalazima, žena u svojim 20-im godinama je bila podvrgnuta zakazanom carskom rezu u gradskoj bolnici u Oklandu 2020. godine.

„Veliki“ Alexis retraktor za ranu, ili AVR, korišćen je za povlačenje ivica njenog reza tokom operacije, ali je hirurg smatrao da je alat nedovoljan.

Zamenio ga je ‘ekstra-velikim’ AVR-om.

Obično bi se alat uklonio čim se rez na materici zatvori i koža zašije. U ovom slučaju je zaboravljeno.

Alat je otkriven tek nakon što je pacijentkinja podvrgnuta CT skeniranju abdomena.

Materijal alata nije bio vidljiv za rendgenske snimke.

Zdravstveni odbor Oklanda je preduzeo sopstvenu reviziju nakon incidenta.

Poverenik za zdravstvo i invalidnost je sproveo sopstvenu istragu.

„Zdravstveni odbor Oklanda ukazao je na nedostatak stručnih dokaza koji bi podržali zaključak da je (kodeks) prekršen i naveo poznate stope grešaka“, napisala je Mekdavel.

Pročitajte još:

Ovo je bio posebno razočaravajući razvoj događaja, rekla je Mekdavel, pozivajući se na još jednu istragu Komisije za zdravlje i invalidnost iz 2018. godine gde je hirurg ostavio bris u abdomenu pacijenta.

Preporuka te istrage bila je da svo hirurško osoblje pročita politiku brojanja prilikom hirurških intervencija, koja nikada nije sprovedena.

Ona se osvrnula i na slučaj koji je imao gotovo identične činjenice iz 2019. godine, u kojem je pacijentu sa rakom takođe ostavljena AVR u stomaku.

Ona je preporučila Zdravstvenom odboru Oklanda da pruži dokaze da je direktiva o uključivanju AVR-a u hirurški broj preneta svom osoblju, da HDC-u dostavi ažurirane informacije o modulima za učenje i procenu za hirurge, primeni nalaze iz sopstvenog pregleda i izvini se ženi.

U saopštenju, direktor operacija Majk Šepard, izvinio se ženi.

„Želeo bih da kažem koliko nam je žao zbog onoga što se dogodilo pacijentkinji i da priznam uticaj koji će ovo imati na nju.

Iz etičkih razloga i razloga privatnosti ne možemo da komentarišemo detalje individualne nege pacijenata.

„Međutim, pregledali smo brigu o pacijentu i to je rezultiralo poboljšanjima naših sistema i procesa što će smanjiti šanse da se slični incidenti ponovo dogode. Priznajemo preporuke date u izveštaju Poverenika, koje smo ili sproveli, ili radimo na realizaciji.

„Želeli bismo da uverimo javnost da su ovakvi incidenti izuzetno retki i da ostajemo uvereni u kvalitet naše hirurške i porodiljske nege.

Nakon ovog strašnog propusta koji je načinio hirurg i njegovi asistenti, Mekdavel je slučaj prosledila direktoru postupka da utvrdi da li treba preduzeti bilo kakve dalje mere.

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls/NZHerald