Hirurški implantirano 3D štampano uho označava medicinski napredak

U prvom slučaju za medicinu, uspešno hiruski implantirano spoljašnje uho, razvijeno i 3D štampano u laboratoriji.

Dvadesetogodišnja žena koja je rođena sa urođenim poremećajem mikrotija i imala je jedno deformisano uvo dobila je novi dodatak u martu, saopštila je kompanija 3DBio Therapeutics, koja je proizvela uho, u saopštenju za javnost u četvrtak. Uho je napravljeno od njenih sopstvenih ćelija kao replika ogledala njenog drugog uha.

Spoljni stručnjaci kažu da je to prvi put da je 3D štampano tkivo implantirano u ljudsko telo.

„To je velika prekretnica“, rekao je dr Entoni Atala, direktor Instituta za regenerativnu medicinu Vejk Forest.

Uši su ugrađene ručno. Sada koristi štampač, koji pomaže u automatizaciji procesa, što je važno za ovu oblast.

3d uho

Prekretnica bi mogla da otvori vrata za ulaganja i novo uzbuđenje oko 3D štampanja tkiva, potencijalno otvarajući put novim terapijama u regenerativnoj medicini.

Nadam se da će ove vrste uspeha izgraditi entuzijazam i razumeti da se ovo kreće iz oblasti naučne fantastike u stvarnost – rekao je Adam Fajnberg, profesor biomedicinskog inženjerstva na Univerzitetu Karnegi Melon i glavni tehnološki direktor za Fluidform, 3D bioštampanje pokrenuti.

Pacijenti sa mikrotijom se rađaju bez spoljašnjih ušiju ili sa dodacima koji su manji i različitog oblika.

Mnoga od ove dece doživljava psihološke i socijalne posledice odrastanja bez spoljašnjeg uha – rekao je Dan Koen, suosnivač i izvršni direktor 3DBio Therapeutics.

Za pacijente sa mikrotijom danas, hirurzi često skinu sa grudnog koša deteta da bi napravili hrskavicu, a zatim konstruisali uvo.

3D štampa, u kojoj mašina kreira trodimenzionalni objekat od sirovina, moglo bi da smanji rizike. Proces se takođe koristi za stvaranje kuća za reciklirane alate na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Da bi odštampali uvo, naučnici 3DBio Therapeutics su prvo napravili trodimenzionalni kompjuterski model, zasnovan na skeniranju drugog uha žene. Zatim su uzgajali žive ćelije i stavili ih u „biomastilo“ napravljeno od kolagena. Štampač je zatim nanosio biomastilo sloj za slojem da bi napravio pravi oblik. Konačna biorazgradiva školjka štiti implantat dok stvara hrskavicu.

U ovom slučaju, ne morate da idete u grudni koš i izlažete pluća infekciji i da imate druge hirurške rizike – rekao je Adetola Adesida, profesor na odeljenju za hirurgiju na Univerzitetu Alberta, koji nije bio uključen u implantatu.

Implantacija štampanog uha je skoro ista procedura kao i tipična, rekao je Dr Arturo Bonila, pedijatrijski rekonstruktivni hirurg iz San Antonija, specijalizovan za mikrotiju, i koji je izveo je ovu operaciju.

U saopštenju za novinare, Bonila je rekao da se nada da će 3D štampanje postati novi standard nege za pacijente sa mikrotijom.

Implantat je bio deo tekućeg kliničkog ispitivanja u kojem je učestvovalo 11 pacijenata.

Kompanija je saopštila da će podeliti svoje podatke o kliničkoj bezbednosti i efikasnosti po završetku ispitivanja.

Bez podataka o kliničkim ispitivanjima, spoljni stručnjaci nisu mogli detaljno da procene metode korišćene za konstruisanje uha.

Fajnberg je rekao da dobijanje zelenog svetla od regulatora Uprave za hranu i lekove za nastavak istraživanja signalizira da kompanija ima pouzdan proces.

Razvoj uha mogao bi utrti put za ambicioznije projekte, rekao je Feinberg.

Uho je relativno jednostavan organ. Ima neku funkciju. Pomaže da se zvuk usmerava u vazduh – rekao je Fajnberg.

Razmišljamo o tome uglavnom kao o kozmetičkom rezultatu. Sledeći korak je izgradnja funkcionalnijih tkiva ili organa. To je mnogo viša letvica.

Tehnologija 3D štampanja bi takođe mogla pomoći naučnicima da skaliraju rešenja regenerativne medicine koja su proizvedena u laboratorijama, ali nisu široko dostupna.

3D štampanje je zaista odličan alat za automatizaciju procesa – rekao je Atala.

To donosi automatizaciju, ponovljivost. To donosi pouzdanost. To donosi smanjene troškove.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

 

Izvor: NBCNews