Junski vodič za posmatranje zvezda

Ovaj junski vodič za posmatranje zvezda možda nije prepun astronomskih događaja, ali tri bitna dešavanja su zaista vredna pažnje. 

U junu, noćno nebo će predstavljati linijski ples od najmanje pet planeta, sve vidljive golim okom bez upotrebe posebne opreme poput dvogleda ili teleskopa.

Super-Mesec će izgledati veće i svetlije nego inače, a možda stignete da vidite kraj meteorske kiše Tau Herkulida u junu.

Naglašeno nečim što bi lako mogao biti najspektakularniji pun Mesec 2022. godine, junsko noćno nebo će takođe uključivati potencijal nove kiše meteora i retke linije od čak šest različitih planeta.

Kiše meteora: početkom juna

Poslednji dani onoga što je sada poznato kao meteorska kiša Tau Herkulida zadržaće se posle svog vrhunca od 29. do 31. maja do prvih dana juna. Nemački posmatrači su otkrili kometu 73P/Švasman-Vahman (nazovimo je samo SV3) 1930. godine, kaže NASA, ali slabljenje komete značilo je da nije ponovo primećena sve do 1970-ih.

Do sredine 1990-ih, kometa je bila 600 puta sjajnija nego decenijama ranije, a sada je čak vidljiva i golim okom.

Astronomi su takođe otkrili da se kometa „razbila na nekoliko delova“ i od tada je nastavila da se fragmentira. Iako će ove godine verovatno proizvoditi slabe meteorske kiše, novi Tau Herkulidi bi i dalje mogli da se pojave kada udare u Zemljinu atmosferu.

Dodajte mlad mesec da smanjite noćno svetlo i postoji šansa da ako Tau Herkulidi izbace ostatke dovoljno velikom brzinom, još uvek možemo videti neke meteore tokom prvih nekoliko dana u junu.

Pun mesec: 14. Jun

Proslavite jun sa jagodama. A onda uživajte u punom Mesecu jagode 14. juna (u Evropi je poznat i kao Mesec ruže). Poznat je kao SuperMesec jer zbog njegove orbitalne blizine Zemlji izgleda da je veći i svetliji od normalnog, prema Farmerovom almanahu.

Mesečeva najbliža tačka Zemlji u njegovoj orbiti, perigej, daće nam SuperMesec u ranim satima 14. juna.

Mesec može izgledati čak 10 procenata veći od prosečnog punog meseca zbog ugla koji stvara njegova relativno bliska blizina na zemlji.

Pun mesec dobijamo kada je celo lice meseca osvetljeno kada se nalazi na suprotnoj strani Zemlje od Sunca. Obično imamo 12 punih meseca svake godine i svaki od njih ima svoje ime na osnovu meseca.

Planetarna poravnanja: 19. – 27. juna

U planetarnom valceru koji traje od marta, očekujte da vidite Merkur, Veneru, Mars, Jupiter, Saturn i Uran kako se  postroje, iz Zemljine perspektive, naravno i postanu vidljivi zajedno do 24. juna, što je redak podvig koji će obezbediti jasan svež pogled na planete.

U martu su Mars, Saturn i Venera počeli da se približavaju dovoljno da bi se mogli videti u isto vreme.

Jupiter se pridružio u aprilu.

Merkur i Mesec će se dodati u mešavinu u junu, zajedno sa Uranom, pa očekujte da ćete videti mnogo veličanstvenih noćnih pogleda krajem juna, čak i bez pomoći teleskopa.

Od 19. do 27. juna planete će raditi ka poravnanju koje rezultira nizom svetla preko jugoistočnog horizonta.

Očekujte da će Merkur pasti najniže na istoku, a Saturn će pokazati najviše. Dok bi Merkur, Venera, Mars, Jupiter i Saturn svi trebalo da budu vidljivi golim okom, teleskopom naravno, sa dvogledom bi takođe mogli da vidite  Uran nešto više od Venere.

Ako imate veliku sreću sa kvalitetnim teleskopom, možda ćete moći da vidite i Neptun.

Planetarna poravnanja ne dolaze svake godine, ponekad se čeka čak i deceniju pre poravnanja.

Često nije moguće videti više od jedne ili dve planete na nebu u bilo kom trenutku. Svaka planeta kruži oko Sunca po sopstvenom rasporedu, Merkur kruži oko Sunca svakih 88 dana, dok Saturnu treba 29 godina.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

 

Izvor: Popular Mechanics