Japan postavlja novi rekord u brzini interneta

Internet će uskoro postati mnogo brži – tačnije 100.000 puta brži

Japan postavio novi rekord u brzini prenosa podataka.

Institut za mrežna istraživanja pri Nacionalnom institutu za informacione i komunikacione tehnologije (NICT) objavio je 30. maja da su uspešno demonstrirali prvu svetsku brzinu prenosa podataka od 1,02 petabita u sekundi u višejezgrenom vlaknu (MCF).

Petabit (PB) se odnosi na jedinicu podataka, a 1 PB je ekvivalentan 1.000.000 gigabajta (GB).

Novi rekord bi mogao da uvede nove brzine kućnog interneta koje su 100.000 puta brže od bilo koje od trenutno najbržih usluga na tržištu.

Sa ovom snagom, 1 petabit u sekundi bi značio 10 miliona kanala 8K emitovanja u sekundi, čineći prenos uživo lako dostupnim iz svih krajeva sveta, praktično bez prekida.

Sa 1,02 PB koji putuje preko 32 milje u sekundi, uskoro bismo mogli da šaljemo 127.500 GB podataka svake sekunde.

Ovo nije bio prvi put da su istraživači testirali brzinu petabita.

Tokom Olimpijskih igara u Tokiju 2020., tehnološki gigant Intel emitovao je uživo prenos 19 dana događaja za Brazil, Japan i Intelove lokacije u SAD.

Globalni strateg za tehnologiju sadržaja i 8K lider u Intelu Ravindra „Ravi“ Vehal je tvrdio: „Mi smo daleko od dokaza ovog koncepta“.

Najnoviji rekord koji je NICT postavio nije samo brži od prethodnih pokušaja, on prenosi podatke pomoću standardnog optičkog kabla, što znači da je to tehnologija koja je potencijalno dostupna za trenutnu i široku upotrebu.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

 

Izvor: NextShark