Južna Afrika - Pljačka tokom nabavke kovid vakcina

Južna Afrika je nabavljala vakcine po mnogo višim cenama od stvarnih tržišnih, od čega su mnogi profitirali.

Istraga o nabavci vakcina protiv kovida 19 u Južnoj Africi otkrila je da su zdravstveni zvaničnici te zemlje kupovali zalihe od globalnih farmaceutskih kompanija po naduvanim cenama u poređenju sa mnogim zapadnim zemljama.

Inicijativa za zdravstvenu pravdu (HJI), nezavisno telo formirano tokom pandemije da nadgleda kako se zdravstveni sistem Južne Afrike nosi sa krizom, rekao je tokom konferencije za novinare ove nedelje da je vlada „maltretirana“ da prihvati nepovoljne sporazume o vakcinama putem jednostranog „pregovora o otkupnini“.

„Ugovori o (vakcini) sadrže neobično velike zahteve i uslove, uključujući tajnost, nedostatak transparentnosti i vrlo malo uticaja protiv kašnjenja ili nepostojanja isporuke ili naduvanih cena“, navodi se u saopštenju HJI u utorak.

Dodaje se da je ovaj sistem doveo do „bruto profiterstva“ i „nemogućnosti pravilnog planiranja u pandemiji“.

Uslovi koje je vlada Južne Afrike dogovorila sa velikim farmaceutskim kompanijama kao što su Fajzer i Džonson & Džonson za kupovinu vakcina protivkovida, bili su predmet pravnog osporavanja od strane HJI prošlog meseca u skladu sa Zakonom o promovisanju pristupa informacijama u zemlji.

Sud u Pretoriji je kasnije presudio u korist HJI, primoravajući južnoafričku vladu da otpusti ugovore o vakcinama u interesu transparentnosti i odgovornosti.

U dokumentima je navedeno da je Južna Afrika odgovorna za plaćanje vakcina u iznosu od 734 miliona dolara.

Uslovi ugovora nisu uključivali garancije blagovremene isporuke ili kazne za kašnjenje isporuke.

Takođe je otkriveno da je Džonson & Džonson Južnoj Africi naplaćivao 10 dolara po dozi vakcine, oko 1,50 dolara više nego što su platile zemlje EU.

Pročitajte još:

„Zemlja je bila primorana da preplati vakcine, plaćajući 33% više od cene Afričke unije za vakcinu Pfizer-BioNTech i plaćajući Institutu za serum Indije 2,5 puta više za generičku verziju vakcine Oxford-AstraZeneca u poređenju sa Ujedinjenim Kraljevstvom “, ističe HJI.

Grupa je tvrdila da vladina praksa tokom pandemije „signalizira opasan presedan za buduću spremnost za pandemiju“ i da smo „bili maltretirani u nepravedne i nedemokratske uslove u ugovorima koji su bili potpuno jednostrani.

„Pojednostavljeno rečeno, farmaceutske kompanije su nas držale radi otkupa.“

Prema javno dostupnim podacima, Južna Afrika je od početka pandemije zabeležila 102.595 smrtnih slučajeva od virusa.

Od maja 2023. godine, otprilike 65% Južnoafrikanaca primilo je vakcinu protiv virusa.

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji