Kanadski parlament: Krivično gonjenje za zločine na Mesecu

Kanadski poslanici glasaju o izmenama i dopunama nacionalnog Krivičnog zakona kako bi se omogućilo krivično gonjenje zločina počinjenih na Mesecu.

Predložena izmena zakona opisana je u predlogu zakona o sprovođenju budžeta na 443 stranice koji je ove nedelje predstavljen parlamentu.

Otava je već proširila svoju jurisdikciju nad krivičnim delima koje su počinili kanadski astronauti tokom svemirskog putovanja do Međunarodne svemirske stanice.

Oni se tretiraju isto kao i zločini počinjeni u Kanadi.

Implementacija dolazi kako se broj svemirskih letova povećava, a uoči prve misije na Mesec sa posadom, koja bi trebalo da bude lansirana u maju 2024. godine, a u kojoj se očekuje da će kanadski astronaut biti na letelici Artemis II.

U podnaslovu Lunar Gateway, amandman Krivičnog zakonika glasi: Član kanadske posade koji, tokom svemirskog leta, počini radnju ili propust van Kanade koje bi, predstavljalo krivično delo i u Kanadi za koje se može optužiti, smatra se da je počinio to delo ili propust u Kanadi.

To bi uključivalo zločine na putu ka ili na stanici Lunar Gateway koja se trenutno radi na orbiti oko Meseca, kao i „na površini Meseca“, navodi se u dokumentu.

Strani astronauti koji „ugroze život ili bezbednost kanadskog člana posade“ u svemirskoj misiji koju podržava Kanada takođe bi mogli biti krivično gonjeni, navodi se u nacrtu zakona.

Kanadska svemirska agencija učestvuje u projektu Lunar Gateawy koji vodi NASA, zajedno sa Evropskom svemirskom agencijom i Japanskom agencijom za istraživanje svemira.

Počevši od 2026. godine, ispostava će služiti kao polazna tačka za robotsko istraživanje površine Meseca sa posadom, kao i putovanje na Mars.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: France24