Kina: Sve više gradova nameće ograničenja COVID-a kako raste broj slučajeva u Šangaju

Ekonomska zona aerodroma Džengdžou najavila je u petak 14-dnevno zatvaranje „kako bi se prilagodilo prema situaciji sa epidemijom“.

Šangaj je u subotu prijavio rekordan broj simptomatskih slučajeva COVID-19. Dok su druge oblasti širom Kine uvele ograničenja jer je zemlja nastavila sa pristupom „dinamičkog čišćenja“ koji ima za cilj da iskoreni visoko prenosivu varijantu Omicron COVID-19.

Ekonomska zona aerodroma Džengdžou, centralna kineska proizvodna oblast koja uključuje dobavljača kompanije Apple Inc. Foxconn, objavila je u petak 14-dnevno zatvaranje „kako bi se prilagodilo situaciji sa epidemijom“.

U severozapadnoj Kini, grad Sian je u petak pozvao stanovnike da izbegavaju nepotrebna putovanja van svojih stambenih naselja. Takođe je ohrabrio kompanije da zaposleni rade od kuće ili žive na svom radnom mestu. Sve to nakon desetina infekcija COVID-19 ovog meseca.

Zvaničnik vlade Siana, odgovarajući na zabrinutost stanovnika zbog potencijalne nestašice hrane, rekao je u subotu da najava ne predstavlja zatvaranje i da ga grad neće uvesti.

Šangaj, u centru nedavne epidemije u Kini, prijavio je u subotu rekordnih 3.590 simptomatskih slučajeva za 15. april, kao i 19.923 asimptomatskih slučajeva. Broj asimptomatskih slučajeva neznatno je porastao sa 19.872 slučaja dan ranije.

Ukupan broj slučajeva COVID-a u gradu čini ogromnu većinu slučajeva širom zemlje. Većina od 25 miliona stanovnika i dalje pod izolacijom.

Dugotrajna i sve veća ograničenja ističu široke poremećaje u lancu snabdevanja. Smatra se da će dugotrajna zatvaranja verovatno dovesti do kašnjenja u isporukama kompanija uključujući Apple.

Uticaj na ekonomiju

Ekonomisti takođe kažu da će ograničenja uticati na stopu ekonomskog rasta zemlje ove godine.

Kineska centralna banka je u petak uveče smanjila količinu gotovine koju banke moraju držati kao rezerve, sa ciljem da ublaži naglo usporavanje rasta.

U petak je šef kineskog proizvođača električnih automobila Kspeng (9868.HK) rekao da će proizvođači automobila možda morati da obustave proizvodnju sledećeg meseca ako dobavljači u Šangaju i okolnim oblastima ne mogu da nastave sa radom.

Grad Sudžou, u blizini Šangaja, saopštio je u subotu da svi zaposleni koji su sposobni da rade od kuće to moraju da rade. Stambena naselja i kampusi kompanija treba da izbegavaju nepotreban ulazak ljudi i vozila. U svojoj poslednjoj epidemiji prijavio je više od 500 infekcija.

U objektu Džengdžou, samo osoblje sa važećim propusnicama, zdravstvenim šiframa i dokazom o negativnim testovima na COVID-19 moći će da napusti zonu. Specijalna vozila će moći normalno da putuju radi posla, saopštile su vlasti ekonomske zone u objava na zvaničnom VeChat nalogu za razmenu trenutnih poruka.

Foxconn, trgovački naziv Hon Hai Precision Industry Co Ltd (2317.TV), u izjavi od četvrtka koju jeo dao Rojtersu. se navodi da njena fabrika u Džengdžou sarađuje sa vladinim radom na kontroli epidemije i da je rad fabrike normalan.

Sveukupno, Kina je 15. aprila prijavila 24.791 novi slučaj korona virusa. Od tog broja je 3.896 bilo simptomatsko. Dok je 20.895 asimptomatskih, saopštila je u subotu Nacionalna zdravstvena komisija.

To se upoređuje sa 24.268 novih slučajeva dan ranije. 3.486 simptomatskih i 20.782 asimptomatskih infekcija, koje Kina posebno računa.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Reuters