...
Sarin: Nevidljivi ubica

Sarin, otrovni nervni gas toliko moćan da je samo mala količina (manje od zrna soli) dovoljna da vas ubije. Hemijsko oružje, koje se čuva u tečnom stanju, ne samo da se može udahnuti, već i apsorbovati kroz kožu i oči.

Takođe je bezbojan i bez mirisa kao voda kada ispari u vazduhu, što ga čini nemogućim za otkrivanje.

Sarin uglavnom utiče na autonomni nervni sistem tela, mišiće koji kontrolišu funkcije kao što su varenje, znojenje i salivacija, kao i treptanje, disanje ili pomeranje ruke.

Biće vam izuzetno teško da dišete jer će vaš mozak govoriti vašim plućima da rade na normalan način, ali poruka se ometa i na kraju prestanete da dišete – kaže organski hemičar Rob Stokman sa Univerziteta Notingem.

Signal za disanje, na primer, šalju nervne ćelije mišićnim ćelijama pomoću hemijskih glasnika zvanih neurotransmiteri. Nakon što je poruka poslata, neurotransmiter acetilholin je obavio svoj posao i enzim ga razgrađuje. Nusprodukti su holin, koji se reciklira, i sirćetna kiselina, koja reaguje sa vodom i postaje sirće pre nego što se izluči.

Molekul ‘Pac-Man’

Nervni agensi kao što je sarin ometaju ovaj proces blokiranjem rada regulatornog enzima acetilholinesteraze, koji se nalazi na svim nervnim spojevima. Stokman ovaj enzim naziva molekulom „Pac-Man“.

Ovaj Pac-Man molekul dolazi i prepolovi stvari (u holin i sirćetnu kiselinu) – kaže Stokman.

Ako zaustavite taj (enzim od funkcionisanja), uvek ćete imati veoma veliki nivo neurotransmitera u spoju, tako da ćete imati konstantno ‘uključeno’ prekidač za taj mišić. Mišić će se stalno kontrahovati.

Stokman kaže da je nervni sistem poput stereo sistema koji šalje električne impulse u obliku muzike. Slično, ljudske nervne ćelije oslobađaju neurotransmitere koji govore mišićnoj ćeliji šta da radi. Ako hemijska poruka kaže oku da pusti suze, a sarin inhibira Pac-Man molekul, oko će nastaviti da proizvodi neprekidni tok suza zbog nakupljanja acetilholina.

Očigledno, ako kažete mišiću da se kreće, želite da ga zaustavite u nekom trenutku – kaže Stockman.

Sarin je fatalan kada ovaj stalni prekidač „uključeno“ utiče na dijafragmu koja kontroliše pluća. Nervne ćelije nastavljaju da ispaljuju acetilholin, koji govori mišićnim ćelijama da dišu samo u jednom pravcu. Čin stalnog udisanja, ali ne i izdisaja, na primer, može dovesti do smrti usled gušenja.

Ako je vaša izloženost relativno blaga, moguće je preživeti hemijski napad.

Jedan protivotrov je Pralidoksim, koji deluje tako što odvaja sarin od „Pac-Man“ enzima. Ovo reaktivira enzim, omogućavajući mu da nastavi svoju normalnu funkciju razlaganja acetilholina.

Soda bikarbona i voda pomažu u razgradnji sarina

Jedan lek za prvu pomoć je disanje kroz peškir natopljen čašom vode pomešane sa jednom kašikom sode bikarbone. Alkalni rastvor razgrađuje sarin.

Što je voda alkalnija, to bolje – kaže Stockman.

Glavni problem sa hemijskim oružjem je taj što ga je veoma teško kontrolisati, podložno je vetru, a isporuka je mnogo teža od visokog eksploziva – kaže Martin Poliakof, istraživač-hemičar sa Univerziteta u Notingemu.

Ne znate kuda će to tačno ići. (hemijsko oružje) Često opstaje u okruženju, tako da može da ubija druge ljude. To je ovaj anonimni način ubijanja slučajnih ljudi..

Faktori životne sredine utiču na dejstvo sarina

Ako je temperatura napolju ispod 20 stepeni Celzijusa, vreme za koje sarin opstaje u vazduhu kreće se od dva do 20 dana. Na 25 stepeni Celzijusa, taj životni vek je prepolovljen, na između jednog do 10 dana. U hladnim vremenskim uslovima, na 0 stepeni Celzijusa, na primer, nervni gasovi mogu ostati u atmosferi čak godinu dana.

Ako je hladniji -kaže Stokman

Imate manje toplotnog kruženja gasa u vazduhu, hladniji vazduh se nalazi bliže zemlji. Ali druga stvar je životni vek sarina u životnoj sredini. Što su temperature toplije, to je brže reaguje na vlagu u atmosferi i brže će se razgraditi i prirodno će reagovati sa vodom u atmosferi.

Drugi klimatski uslovi pomažu degradaciji sarina, kao što su vlažnost i količina sunčeve svetlosti.

Moguće je da su sarin i drugi nervni gasovi samo retko korišćeni kao ratno oružje jer je ishod nepredvidiv.

Sarin su otkrili nacisti kasnih 1930-ih.

Hemijsko oružje dospelo je na naslovne strane tokom sirijskog građanskog rata 2010-ih, kada ga je Asadov režim koristio u nekoliko napada da ubije sopstvene građane. U Japanu je teroristički kult izbacio domaći sarin u napadu na metro u Tokiju u kojem je ubijeno desetak ljudi 1995. U 1980-im, Sadam Husein je upotrebio nervne agense u iransko-iračkom ratu, ubivši hiljade civila.

Izvor: DW

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.