Kina upozorava na opasnu situaciju uoči posete Bajdena Aziji

Kina je upozorila SAD da bi poseta predsednika Bajdena istočnoj Aziji ove nedelje mogla da dovede njihove odnose u „ozbiljnu opasnost“ ako zvaničnici igraju na „tajvansku kartu“ tokom posete ovom regionu.

U telefonskom razgovoru sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom, kineski najviši diplomata Jang Jieči upozorio je SAD da ne govore o nezavisnom suverenitetu Tajvana, samoupravnog demokratskog ostrva u Indo-Pacifiku za koje Kina tvrdi da je istorijski deo kopna i trebalo bi da bude pod kontrolom Pekinga.

Izvor iz Vlade Brazila – Bolsonaro će se sastati sa Ilonom Maskom

Ako američka strana istraje u igranju na ’tajvansku kartu‘ i krene dalje pogrešnim putem, to će sigurno dovesti situaciju u ozbiljnu opasnost – rekao je Jieči, a kako prenose svetski mediji.

Pozivamo američku stranu da shvati jasno situaciju, da striktno poštuje svoje obaveze i da se pridržava principa jedne Kine.

Jieči je dalje dodao da će Kina reagovati u skladu sa svakim potezom koji „podriva fundamentalne i dugoročne interese zemalja u regionu“.

Kineska strana će preduzeti čvrste akcije da zaštiti svoj suverenitet i bezbednosne interese. Mi održavamo svoje reči – izjavio je on.

Bajdenovo putovanje u istočnu Aziju počinje u petak kada posećuje Južnu Koreju kako bi se sastao sa novoizabranim predsednikom zemlje.

Zatim američki predsednik planira da otputuje u Japan, Indiju i Australiju kako bi se sastao sa zajedničkim bezbednosnim partnerima pod nazivom Kvadrilateralni bezbednosni dijalog.

Direktor „Srbijašume“: Hitno ograničiti izvoz – Kubik drva 4.000 na stovarištima i do 8.000 dinara

Kina i SAD su se sukobile oko nezavisnosti Tajvana.

SAD ne podržavaju javno nezavisnost nacije, umesto toga su odlučile da poštuju stav Kine, ali su postale sve toplije prema Tajvanu.

Prošle godine, SAD su pozvale Tajvan na demokratski samit, koji je Peking kritikovao kao da SAD napreduju prema sopstvenim „geopolitičkim ciljevima“.

Trenutna situacija u Ukrajini je povećala već veliki neprijateljskiji stav Kine i SAD-a, sa Tajvanom u sredini.

Tokom brifinga za novinare u sredu, na pitanje da li će Bajden poslati poruku upozorenja Kini, Salivan je rekao da SAD izlažu „afirmativnu viziju o tome kako bi svet mogao da izgleda ako demokratije i otvorena društva sveta stoje zajedno“.

Mislimo da će se ta poruka čuti svuda, mislimo da će se čuti u Pekingu – rekao je Saliven.

U četvrtak je portparol ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan rekao novinarima da Bajden i SAD „moraju da se pridržavaju principa jedne Kine“ i svog javnog stava da ne podržavaju stav Tajvana.

Takvi potezi su naškodili odnosima Kine i SAD i narušili mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza – rekao je Liijan.

Poseta američkog predsednika Bajdena će svakako biti pomno praćena, jedini problem koji se može dogoditi je da se već ustaljeni gafovi ne zaglave ili spotaknu..

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: The Hill