...
Moguće je da su materije za stvaranje života na Zemlji stigle iz svemira?!

Naučnici su se složili, da je vrlo moguće da su materije koje su od vitalnog značaja za stvaranje života na Zemlji stigle iz svemira.

Novo ispitivanje meteorita koji su sleteli u Sjedinjene Države, Kanadu i Australiju potkrepljuje ideju da su takvi objekti možda isporučili na Zemlju u ranoj istoriji njene hemijske sastojke vitalne za nastanak života.

Naučnici su ranije otkrili na ovim meteoritima tri od pet hemijskih komponenti potrebnih za formiranje DNK, molekula koji nosi genetska uputstva u živim organizmima, i RNK, molekula ključnog za kontrolu delovanja gena.

https://dnevnipuls.com/kina-prijavila-prvi-ljudski-slucaj-pticjeg-gripa-h3n8/

Istraživači su u utorak rekli da su sada identifikovali poslednja dva nakon finog podešavanja načina na koji su analizirali meteorite.

Za razliku od prethodnog rada, metode korišćene ovog puta su bile osetljivije i nisu koristile jake kiseline ili vruću tečnost za ekstrakciju pet komponenti, poznatih kao nukleobaze, kaže astrohemičar Jasuhiro Oba sa Instituta za nauku o niskim temperaturama Univerziteta Hokaido u Japanu, glavni autor studije objavljene u časopisu Nature Communications.

Nukleobaze su jedinjenja koja sadrže azot i ključna su u formiranju karakteristične strukture dvostruke spirale DNK.

Potvrda vanzemaljskog porekla kompletnog skupa nukleobaza pronađenih u DNK i RNK podržava teoriju da su meteoriti mogli biti važan izvor organskih jedinjenja neophodnih za pojavu prvih živih organizama na Zemlji, kaže astrobiolog i koautor studije Deni Glavin. NASA-inog centra za svemirske letove Godard u Merilendu.

Naučnici su nastojali da bolje razumeju događaje koji su se odigrali na Zemlji koji su omogućili da se različita hemijska jedinjenja spoje u toplom vodenom okruženju i formiraju živi mikrob koji može da se reprodukuje.

Formiranje DNK i RNK bi bila važna prekretnica jer ovi molekuli u suštini sadrže uputstva za izgradnju i rad živih organizama.

Ima još mnogo toga da se nauči o hemijskim koracima koji su doveli do nastanka života na Zemlji, prvog sistema koji se samoreplicira – rekao je Glavin.

Ovo istraživanje svakako doprinosi listi hemijskih jedinjenja koja su bila prisutna u prebiotičkoj supi rane Zemlje (postojećoj pre pojave života).

Istraživači su ispitali materijal od tri meteorita, jednog koji je pao 1950. u blizini grada Marej u američkoj državi Kentaki, jednog koji je pao 1969. u blizini grada Marčisona u australijskoj državi Viktorija i jednog koji je pao 2000. u blizini jezera Tagiš u Kanadska provincija Britanska Kolumbija.

Sva tri su klasifikovana kao karbonski hondriti, napravljeni od stenovitih materijala za koje se smatra da su nastali rano u istoriji Sunčevog sistema.

Oni su bogati ugljenikom, pri čemu meteorit Marčison i Marej sadrži oko 2% organskog ugljenika po težini, a meteorit jezera Tagiš sadrži oko 4% organskog ugljenika. Ugljenik je primarni sastojak organizama na Zemlji.

Sva tri meteorita sadrže veoma složenu mešavinu organskih molekula, od kojih većina još uvek nije identifikovana – rekao je Glavin.

Zemlja je nastala pre otprilike 4,5 milijardi godina. U njenom razvoju su ga gađali meteoriti, komete i drugi materijal iz svemira.

Prvi organizmi planete bili su primitivni mikrobi u primordijalnim morima, a najraniji poznati fosili su uzorci morskih mikroba koji datiraju pre otprilike 3,5 milijardi godina, iako postoje nagoveštaji života u starijim fosilima.

Dve nukleobaze, nazvane citozin i timin, koje su nedavno identifikovane u meteoritima, možda su izbegle detekciju u prethodnim ispitivanjima jer poseduju delikatniju strukturu od ostale tri, rekli su istraživači.

Pet nukleobaza ne bi bila jedina hemijska jedinjenja neophodna za život. Između ostalog potrebne su bile: aminokiseline, koje su komponente proteina i enzima; šećeri, koji su deo kičme DNK i RNK; i masne kiseline, koje su strukturne komponente ćelijskih membrana.

Sadašnji rezultati možda neće direktno razjasniti poreklo života na Zemlji – rekao je Oba

..ali verujem da mogu da poboljšaju naše razumevanje inventara organskih molekula na ranoj Zemlji pre početka života.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Reuters

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.