Načnici imaju novu ideju! Sada žele da promene koliko dugo traje sekunda

Nadogradnja na lasere sa atomskim satom može nam dati preciznije merenje sekunde.

Naučnici razmatraju ideju promene dužine trajanja sekunde i moguće promene iste. Sekunda je samo sekunda jer smo je tako definisali. I ta definicija se promenila tokom vremena. U stvari, može se ponovo promeniti kasnije ove decenije.

Međunarodni biro za težinu i mere, koji se nalazi nedaleko od Pariza i poznat po svom francuskom akronimu BIPM, navodi Njujork Tajms. Trenutno, grupa ispituje definiciju drugog, ključnog merenja vremena koje ima posledice na većinu od sedam osnovnih mernih jedinica koje BIPM prati. To uključuje vreme, dužinu, masu, električnu struju, temperaturu, intenzitet svetlosti i količinu supstance.

Ovo potencijalno rekonfigurisanje svodi se na napredak u satovima, konkretno, na njihovu sposobnost da prate atomske talasne dužine.

Vekovima je naš svet merio vreme na osnovu Zemljinog okretanja. Od starih Egipćana do grčkih astronoma i Vavilonaca, stalno smo prerađivali merenje vremena u dane, sate, minute i sekunde. Ali kako se Zemljina rotacija usporava i menja, naša sposobnost da pratimo vreme postaje manje tačna; u jednom trenutku smo izgubili više od tri sata u rasponu od samo 2000 godina.

Otvoren grob Isusa Hrista: Evo šta su pronašli naučnici

Nepravilnost Zemljinog okretanja navela je naučnike da prouče novi način merenja vremena.

Godine 1967, nakon decenija proučavanja, izbacili smo metodu Zemljinog okretanja i redefinisali vreme merenjem kretanja čestica unutar atoma. Konkretno, došli smo do rezonancije prirodne frekvencije cezijuma 133. Sada, zvanično, „druga se definiše uzimanjem fiksne numeričke vrednosti frekvencije cezijuma“.

Pre nekoliko decenija, okrenuli su se Cezijumu 133 jer je tečni metal, što ga čini lakim za praćenje. Teški atom sa sporim kretanjem čestica doveo je do stabilne i lako sledljive talasne dužine. I ispostavilo se da je pouzdaniji od otkucavanja sata. Sada se radi na tome da astronomsko vreme sustigne tačnije atomsko vreme, dodajući prestupne sekunde kada je to potrebno, dve od njih su dodate 1972. godine, a dodajemo još jednu otprilike na svakih 18 meseci.

Ali poboljšanje atoma Cezijuma 133 dolazi sa poboljšanjima laserskih mogućnosti. Postoji nekoliko desetina optičkih atomskih satova visokog nivoa raštrkanih širom sveta, uključujući tri u Boulderu, Kolorado. Merenjem više atoma i ispitivanjem njihovih talasnih dužina, naučnici širom sveta ostaju u stalnom stanju istraživanja kako bi pronašli tačniji atom koji bi preciznije definisao sekundu, jedinicu vremena koja povezuje veći deo svetskih merenja.

Femtosekundni laserski frekventni češljasti laseri: direktno brojanje optičkih ciklusa sa femtosekundnom rezolucijom, sada mogu meriti atome koji se kreću brže od Cezijuma, a to je ponudilo nova područja proučavanja za istraživače koji su još uvek u čudu kako teorija opšte relativnosti Alberta Ajnštajna verovatno igra ulogu. Rekao je da se vreme pomera sporije kada je bliže velikoj planeti, jer je sila gravitacije drugačija. Ispostavilo se da bi ovo moglo biti tačno do centimetra.

U Boulderu, na primer, tri različita optička atomska sata raspoređena u različitim laboratorijama dobijala su neznatno različita očitavanja, a stručnjaci sa Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju, američkih saradnika BIPM-a, veruju da to ima veze sa visinom sata u odnosu na nivo mora. Što je sat viši, to se brže pomerao.

U vazdušnom napadu Izraela na Damask stradalo 9 osoba od čega 5 vojnika

Sa napretkom u laserima koji prate kretanje unutar atoma, istraživači će nastaviti da istražuju talasne dužine atoma za njihovu pouzdanost kretanja. Globalno telo BIPM, koje radi na definisanju, moglo bi se pokazati spremnim da povede diskusiju o novoj definiciji kasnije ove decenije sa potencijalnim odobrenjem do 2030.

Možda se čini da nije vredno vremena za posmatrače koji su manje oduševljeni atomom, ali naučnici kažu da bi preciznije prikazivanje sekunde moglo da otvori istraživanje tamne materije i pomeranja gravitacionih talasa, stvari na koje definitivno vredi potrošiti sekundu.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: The New York Times