Južna Koreja gradi plutajući grad

Južna Koreja će sledeće godine započeti sa radovima na plutajućem gradu, u kome će kako je planirano živeti oko 12.000 ljudi, sve to uz podršku UN. Dizajnerski planovi za razvoj objavljeni u utorak pokazuju tri međusobno povezane platforme izgrađene da izdrže oluje i porast nivoa mora.

Očekuje se da će sledeće godine mali grad početi da se uzdiže na površini okeana duž obale Busana u Južnoj Koreji, sa kapacitetom da primi 12.000 ljudi.

Plutajući grad podržava Program Ujedinjenih nacija za ljudska naselja, koji savetuje zainteresovane strane u projektu i planira da na kraju prikupi podatke o tome kako funkcioniše.

Načnici imaju novu ideju! Sada žele da promene koliko dugo traje sekunda

Grad treba da posluži kao svojevrsni test novog modela razvoja nekretnina.

Vođe projekta, pokretač održivog dizajna pod nazivom Oceanix, rekli su da bi grad trebalo da bude u stanju da izdrži 100-godišnje oluje, sa temeljima koja raste kao i nivo mora.

Planovi dizajna, predstavljeni u utorak na okruglom stolu UN, opisuju grad na tri platforme: jednu za stanovanje, jednu za javne prostore kao što su škole i pozorišta, i treću za istraživanje i razvoj u vezi sa plutajućim gradovima. Svaka platforma bi se povezivala sa ostalima preko mostova, i bila bi usidrena za dno okeana pomoću uklonjivih privezišta za šipove.

Platforme bi bile obložene plutajućim krečnjačkim materijalom zvanim Biorock koji je tvrđi od betona. Zgrade, ne više od pet spratova, bile bi napravljene od laganih, održivih materijala poput drveta i bambusa. Neće biti tradicionalnih automobila ili vozova, a stanovnici i posetioci će putovati biciklima ili pešice.

Oceanix je zatražio privatna ulaganja za finansiranje projekta, za koji se procenjuje da košta 10.000 dolara po kvadratnom metru. Na 15,5 hektara, to je oko 627 miliona dolara. Očekuje se da će izgradnja trajati dve godine, tako da je malo verovatan završetak pre 2025. Platforme će prvo biti sastavljene na kopnu, a zatim odvučene do vode.

Oceanix je prvobitno predložio koncept plutajućeg grada na okruglom stolu UN-a 2019. godine, a Busan je potpisao ugovor da ga ugosti u novembru.

Sastanci poput ovog nisu prazna priča – rekao je Maimunah Mohd Sharif, izvršni direktor Programa UN-a za ljudska naselja, u izjavi u utorak.

Pre tri godine na našem prvom okruglom stolu, svi su se pitali kada bi mogli da posete plutajući grad ili vide njegovu revolucionarnu arhitekturu, iskuse njegovo okruženje bez otpada, probaju njegove domaće proizvode i uživaju u novom načinu života održivog sa prirodom. Sada imaju odgovor.

Glavni arhitekta projekta, Bjarke Ingels, rekao je da bi se kasnije moglo dodati više platformi i dodatno razvijati.

Zamišljamo da bi to moglo biti seme neke vrste plutajućeg novog susedstva koje bi vremenom moglo da raste – rekao je on.

Moguće je da su materije za stvaranje života na Zemlji stigle iz svemira?!

Dizajneri nameravaju da grad uzgaja hranu, proizvodi sunčevu energiju i sakuplja i filtrira svežu vodu. Kavezi ugrađeni u donju stranu platformi mogli bi da sakupljaju ribe ili alge.

Ako razvoj bude uspešan, slične platforme bi se mogle naručiti i izgraditi negde drugde, na mestima kao što su Maldivi, Dubai, Monako, Lagos, Rio de Žaneiro, Majami ili Njujork.

Prvi prototip je uvek skuplji jer nemate skalu iza sebe – rekao je Gaetano Krupi, partner u Prime Movers Lab-u, investitor u projektu.

Dugoročno, verujemo da se ove platforme mogu skalirati da budu veoma održive širom sveta.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: NBCNews