Otkrivena drevna šuma u unutrašnjosti zemlje

Istraživači pećina u Kini otkrili su ogromnu vrtaču, a unutar nje je drevna šuma.

Ponor u okrugu Leje, u autonomnom regionu Guangsi Džuang, dubok je oko 200 metara i dom je primitivnog drveća koje raste i do 40 metara, izvestila je novinska agencija Sinhua.

Čini se da je vrtača raj za faunu. Zhang Iuanhai, viši inženjer na Institutu za geologiju Kineskog geološkog zavoda, rekao je novinskoj agenciji da postoje i tri pećine unutar rupe, koje su verovatno tragovi za ranu evoluciju vrtače.

Unutrašnjost ogromne vrtače duga je oko 306 m i široka 149 m, prenela je Sinhua.

Neke od biljaka koje rastu u šumi mogu doći do ramena čoveka, rekao je za Sinhuu vođa ekspedicionog tima Čen Liksin.

Vrtača bi čak mogla biti dom vrstama koje nauka još nije zabeležila. Čen je za Live Science rekao da „ne bi bio iznenađen“ da otkrije nove vrste unutar rupe.

Istraživači pećina su se tokom ekspedicije spustili sve do dna rupe.

Time je broj zabeleženih vrtača u regionu dostigao 30.

Vrtače u autonomnoj regiji Guangki Zhuang su posebno česte. Stena ispod površine zemlje je sklona prirodnom rastvaranju kiselim kišama. Vremenom, to uzrokuje ponor u zemlji i na kraju uzrokuje propadanje površine, stvarajući vrtaču.

Dok se vrtače mogu formirati u svim oblastima sa karstnom topografijom, tipom pejzaža gde se vrtače obično formiraju, ovo područje Kine je poznato po svojim vrtačama koje dosežu ogromne dubine, sa gigantskim ulazima. U drugim delovima sveta, vrtače mogu biti manje i neprimetne.

Mnoge vrtače takođe deluju kao vodonosnici i izvori vode. Za 700 miliona ljudi vodonosni slojevi ponora predstavljaju primarni izvor vode, rekao je stručnjak za pećine Džordž Veni.

U Kini imate ovaj neverovatno vizuelno spektakularan karst sa ogromnim vrtačama i džinovskim ulazima u pećine i tako dalje – rekao je Veni.

U drugim delovima sveta izađeš na krš i zaista ništa ne primećuješ.

Najčešća područja za velike vrtače su Kina, Meksiko i Papua Nova Gvineja, navodi Sinhua.

Istraživači su otkrili i druge ogromne vrtače u tom području.

Oni su 2019. otkrili skup od 19 vrtača koje se nalaze u istom regionu, izvestio je China Daily.

Sve vrtače su bile povezane podzemnim pećinskim sistemom i rekom, prenele su novine. Bio je to jedan od najvećih klastera vrtača ikada pronađenih u ovom regionu.

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

 

Izvor: Newsweek