Pametni telefoni bi mogli da emituju opasne nivoe zračenja

Mobilni telefoni se testiraju na izloženost zračenju vaše glave i drugih delova tela. Ćelijske mreže koriste frekvencije u blizini radio talasa, koja su nejonizujuće zračenje. Sva radioaktivnost je zračenje, ali nije svako zračenje radioaktivnost.

Glasine su se kovitlale godinama, ali konačno imamo neke čvrste brojke o količini radijacije koju emituju različiti pametni telefoni iz Nemačke Savezne kancelarije za zaštitu od zračenja (BFS). Koji telefoni najviše zrače i kako se vrše ta merenja?

Držite telefon na distanci

Možda ćete čuti reč „zračenje“ i skočiti na nešto poput radioaktivnosti. Ali to je greška. Zračenje je svaka usmerena energija koja putuje brzinom svetlosti, poput sunčevih zraka, kao i radioaktivna energija. Spektar elektromagnetnog zračenja obuhvata mikrotalase, radio talase, vidljive boje svetlosti, infracrvene, ultraljubičaste i rendgenske i gama zrake.

Tehnologija može biti nezgodna

Neki talasi prolaze kroz ljude ili zidove, ili inače ne biste mogli da koristite svoj radio u kući ili automobilu, zar ne? Rendgenski zraci prolaze kroz meko tkivo, ali ne i kroz kost. Drugi talasi, poput infracrvenog, ultraljubičastog i spektra vidljive svetlosti, ne prolaze kroz većinu materijala. Sunčevi zraci, na primer, bacaju senku kada udare u čvrste predmete.

Google akcije potonule uprkos procenama analitičara

Radioaktivnost je specifična vrsta zračenja; to je kada atom želi da emituje zračenje u obliku čestica raspršenih iz njegovog sadržaja, kao u slučaju nuklearnog zračenja.

Dakle, sva radioaktivnost je zračenje, ali nije svako zračenje radioaktivnost.

Proces atoma koji odbacuju svoje čestice tokom radioaktivnosti naziva se raspad. Radioaktivni izotopi se obično raspadaju sve dok se ne postave u stabilan, neradioaktivni izotop.

Još jedna ključna razlika je jonizujuće u odnosu na nejonizujuće zračenje.

Jonizujuće zračenje, poput gama i rendgenskih zraka, prolazi kroz materijale i krade njihove elektrone. Ova sposobnost da se u osnovi hemijski menjaju materijali kao što je živo tkivo znači da je jonizujuće zračenje štetno, zato pokrivate ostatak tela olovnom keceljom u ordinaciji zubara.

Nejonizujuće zračenje, poput radija i mikrotalasa, može da putuje kroz određene materijale, ali ne menja hemijski materijale koje dodiruje.

Kada koristite mobilni telefon, on stalno šalje i prima informacije preko vazduha u oblasti elektromagnetnog spektra u blizini radio talasa.

Zbog toga su mobilni tornjevi ogromne antene slične onima koje koriste radio i TV emiteri, sa talasima koji definitivno prolaze kroz naše zidove. U isto vreme, to je razlog zašto su se rani mobilni telefoni više borili sa pokrivenošću u zgradama od cigle ili u podrumima.

Energija zračenja koju telo apsorbuje meri se kao specifična stopa apsorpcije (SAR). Ovo je vrednost izražena u vatima po kilogramu, gde su kilogrami telesno tkivo ili drugi materijali koji mogu da apsorbuju zračenje. Iako su radio talasi ambijentalni i prilično bezopasni, ciljano, lokalizovano zračenje je potencijalno štetno.

U vazdušnom napadu Izraela na Damask stradalo 9 osoba od čega 5 vojnika

Doza od dva vata po kilogramu smatra se početkom štetnog opsega zračenja. Ovo zračenje može uticati na nas kada razgovaramo telefonom, držeći uređaj blizu glave. Takođe može uticati na nas iz džepa ili kada držimo telefone u rukama.

Dakle, koji telefoni su najveći prestupnici? Motorola Edge 2020 je daleko najveći prestupnik sa zračenjem od 1,79 vati po kilogramu, koketirajući sa štetnim opsegom. Google Pixel 6, iPhone 13 Pro i iPhone 12 imaju samo oko 1,00 vati po kilogramu zračenja. Samsungov Galaxy S21 Ultra ima samo 0,71 vati po kilogramu zračenja, a Google Pixel 5A ima veoma nisku, 47 vati po kilogramu.

Ako ste zaista zabrinuti zbog izloženosti zračenju, razmislite o odabiru modela telefona sa nižim zračenjem ili čak da samo odložite telefon na sto ili u torbicu umesto da ga nosite u džepu.

A kada je moguće, stavite telefon na zvučnik ili koristite slušalice i postavite ga na sto ili sto dok razgovarate. Ali generalno, zapamtite da je ova mala količina zračenja još uvek u bezbednom opsegu ispod dva vata po kilogramu.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: PopularMechanics