Pokrenuta potraga za čudovištem iz Loh Nesa

Potraga je najavljivana još početkom avgusta meseca, kao jedna od najvećih još od 1970. godine.

Centar iz Loh Nesa u Škotskoj pozivao je „buduće lovce na čudovišta“ i volontere da se pridruže u, kako se naziva, najvećoj potrazi za čudovištem iz Loh Nesa od 1970-ih.

U lovu na ludovište iz Loh Nesa koristi se savremena tehnologija poput dronova koji proizvode termalne slike jezera, što je prvi put da se jezero pretražuje na taj način.

Nova potraga za legendarnim čudovištem „Nesi“ je otpočela i smatra se najvećom te vrste od kada je istražni biro Loh Nesa proučavao jezero u potrazi za znakovima mitske zveri 1972. godine.

Loh Nes centar se nalazi u starom hotelu Drumnadrochit, gde je 1933. menadžer Aldie Mackay prijavio da je primetio „vodenu zver“ u jezeru, najvećem telu slatkovodne vode po zapremini u Ujedinjenom Kraljevstvu i jednom od njegovih najdubljih.

Priča je pokrenula trajnu svetsku fascinaciju pronalaženjem neuhvatljivog čudovišta, pokrećući prevare i stotine izveštaja očevidaca.

Brojne teorije ili objašnjenja su izneta tokom godina, uključujući da je to stvorenje možda bilo plesiosaurus, praistorijski morski gmizavac, džinovske jegulje ili čak cirkuski slonovi koji plivaju.

Centar Loh Nes saopštio je da će njegov tim rasporediti dronove opremljene infracrvenim kamerama kako bi mogli da proizvode termalne slike vode iz vazduha.

Hidrofon će se takođe koristiti za detekciju akustičnih signala ispod vode.

Pročitajte još:

Od volontera će se tražiti da paze na bilo kakve pauze ili druge pokrete u vodi, uz uputstva stručnjaka o tome na šta treba da paze i kako da zabeleže nalaze.

„Nadamo se da ćemo inspirisati novu generaciju entuzijasta Loh Nesa“, rekao je Alan Mekena iz Loch Ness Ekploration, dobrovoljnog istraživačkog tima koji učestvuje u potrazi.

Mekena je pozvao i druge da se pridruže potrazi za čuvenim čudovište.

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls/AP