Snažna eksplozija benzinske pumpe u Rumuniji

Nakon što je snažna eksplozija benzinske pumpe odjeknula u Rumuniji, naređena je evakuacija ljudi, a sve je izgledalo kao nuklearni udar.

U nizu snažnih eksplozija na rumunskoj benzinskoj pumpi u subotu su poginule najmanje dve osobe, a na desetine povređeno, saopštile su lokalne vlasti kada su najavile masovnu evakuaciju obližnjih oblasti.

U saopštenju na Fejsbuku u nedelju, Generalni inspektorat za vanredne situacije zemlje napisao je da se incident dogodio na pumpi za tečnu naftu u gradu Krevedija, nedaleko od rumunske prestonice Bukurešta.

U prvoj eksploziji poginula je jedna osoba, koja je podlegla od srčanog udara, dok je sedam povređeno, navodi agencija.

Međutim, ovo nije bila jedina snažna eksplozija, pa je u narednoj, a drugoj u nizu, povređeno još 50 ljudi.

Kasnije je rumunski ministar zdravlja Raed Arafat potvrdio drugu smrt, ženu koja je umrla od velikih opekotina.

U bolnicu su prebačene ukupno 54 osobe, od kojih je deset intubirano, navodi agencija.

Inspektorat je takođe napomenuo da su najveći deo žrtava, čak 43 osobe, bili vatrogasci i policajci.

„Radi zaštite građana uspostavljen je bezbednosni perimetar na udaljenosti od oko 800 metara od mesta intervencije i iz predostrožnosti je evakuisano oko 3.000 stanovnika“, dodala je agencija.

Pročitajte još:

Čini se da video snimci koji kruže društvenim medijima pokazuju kako snažna eksplozija sa velikom vatrenom loptom i mnogo dima se diže u nebo, dok ljudi uplašeno beže.

Na jednom video snimku snimljenom u blizini mesta incidenta prikazana je eksplozija toliko jaka da je privremeno zaslepila kameru.

U međuvremenu, rumunski predsednik Klaus Johanis rekao je da je „duboko tužan“ zbog „tragedije“ i pozvao vlasti da pokrenu istragu kako bi se utvrdilo da li su neka pravila prekršena.

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji