SAD upozorava na rizik od zapošljavanja severnokorejskih IT stručnjaka

SAD su upozorile da IT radnici iz Severne Koreje pokušavaju da se zaposle na daljinu skrivajući svoj pravi identitet u svrhu krađe novca za Pjongjang.

Mnogi od njih se pretvaraju da su iz drugih delova Azije, navode tri vladine agencije SAD.

Oni navodno pomažu u finansiranju severnokorejskih programa naoružanja, kršeći međunarodne sankcije.

DNRK (Severna Koreja) šalje hiljade visoko kvalifikovanih IT radnika širom sveta kako bi ostvarili prihod koji doprinosi njenom oružju za masovno uništenje i programima balističkih projektila, kršeći sankcije SAD i UN – Stejt department SAD, Ministarstvo finansija SAD i Federalni istražni biro navodi se u zajedničkom saopštenju u ponedeljak.

U saopštenju se navodi da se radnici nalaze u Severnoj Koreji i drugim zemljama, pre svega u Kini i Rusiji. Za manji broj se kaže da se nalazi u Africi i jugoistočnoj Aziji.

Vedski saveti za srećniji dan – Utorak, 17.05.2022.

Ovi IT radnici koriste prednosti postojećih zahteva za specifičnim IT veštinama, kao što su razvoj softvera i mobilnih aplikacija, da bi dobili ugovore o slobodnom radu od klijenata širom sveta, uključujući Severnu Ameriku, Evropu i Istočnu Aziju – navodi se u saopštenju.

„Iako IT radnici DNRK obično rade na IT poslovima koji se razlikuju od zlonamernih sajber aktivnosti, oni su koristili privilegovani pristup koji su stekli kao ugovarači da bi omogućili zlonamerne sajber napade DNRK“, dodaje se u saopštenju.

Takođe se navodi da bi kompanije koje angažuju radnike iz Severne Koreje mogle da se suoče sa zakonskim kaznama za kršenje sankcija.

Prošlog meseca, SAD su povezale hakere koje podržava Severna Koreja sa ogromnom pljačkom kriptovaluta vrednom 615 miliona dolara (498,4 miliona funti) od igrača popularne onlajn igre Axie Infinity.

Takođe u aprilu, bivši američki istraživač u grupi za kriptovalute osuđen je na više od pet godina zatvora zbog zavere da pomogne Severnoj Koreji da izbegne američke sankcije.

8 pronalazaka antičkog sveta koje i danas koristimo

Virdžil Grifit je ranije radio za Ethereum Foundation, neprofitnu organizaciju fokusiranu na tehnologiju koja stoji iza etra kriptovalute.

On se izjasnio krivim za zaveru radi kršenja američkog Zakona o međunarodnim vanrednim ekonomskim ovlašćenjima tako što je otputovao u prestonicu Severne Koreje Pjongjang da bi održao prezentaciju o tehnologiji blokčejna.

Fondacija Ethereum saopštila je u vreme Grifitovog hapšenja da nije odobrila niti podržala njegovo putovanje u Severnu Koreju.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: BBC