...
Sedam tehnologija inspirisani "Ratovima Zvezda"

Sedam tehnologija inspirisanim filmovima „Ratovi Zvezda“; od varp pogona do svetlosnih mačeva, istraživači rade na tome, pa.. „neka je Sila sa vama“..

Pre mnogo vremena, u dalekoj, dalekoj galaksiji, tehnologija je bila mnogo hladnija nego što je u našoj stvarnosti: komercijalni svemirski brodovi savijaju prostor-vreme da bi prešli galaksije za nekoliko sekundi; autonomni androidi sposobni da prevedu bilo koji jezik u hodu ili da ostave bojno polje u ruševinama; smrtonosni mačevi plazme koji udobno stanu ispod vašeg bade-mantila.

Ove klasične tehnologije „Ratova zvezda“ decenijama su zaokupljale maštu, a neke od njih se konačno ostvaruju.

Futurističke tehnologije koje bi uskoro mogle postati stvarnost

Borbeni droidi

Bespilotne letelice bile su glavni deo ratovanja već nekoliko decenija, ali nikada nećete čuti kako se dva Predator drona prepiru kao stari bračni par, a la R2D2 i C3PO.

Kako postati CIA špijun: Uputstvo na ruskom jeziku

Veštačka inteligencija se još uvek razvija, ali humanoidni roboti (poznato kao androidi) su poslednjih godina napravili stvarne skokove u sposobnostima i dizajnu.

Američka tehnološka firma Boston Dinamics to demonstrira sa dva sada ozloglašena robota: Atlas — zastrašujuće agilni dvonožni droid koji može da sprintuje, prebacuje se unazad i radi parkur  i robo-dog Spot — autonomni četvoronožni robot koji je već našao posao u bolničkim odeljenjima, na farmama i sa policijom Njujorka. Ovi botovi nisu dizajnirani posebno za borbu, ali ne bismo voleli da naletimo na bilo koga od njih u mračnoj uličici noću.

Laserski mačevi

Svetlosni mačevi su možda najpoželjniji komad tehnologije za svako dete koje je odrastalo gledajući „Ratove zvezda“.

Napravljeni od sečiva plazme koji se može uvlačiti generisanom od napravljenog dragulja zvanog kajber kristal, svetlosni mačevi spremni za borbu su još uvek daleko van domašaja moderne nauke.

Međutim, kreativni pronalazači, poput onih koji stoje iza YouTube kanala Hacksmith – smislili su neke pametne (i smrtonosne) laserske mačeve koji su prilično blizu omiljenom oružju Džedaja. U 2018, Hacksmith je napravio prvi na svetu energetski mač koji se uvlači, zasnovan na plazmi, sa oštricom od 4.000 stepeni Farenhajta (2.200 stepeni Celzijusa) koja je sposobna da seče čvrsti titanijum. Za sečivo je potrebno spoljno pakovanje goriva puno komprimovanog gasa propana i kiseonika, tako da nije verovatno da će stati na pojas bilo kog budućeg Džedaja. Ali, lako bi mogao da prođe kroz ljudsku ruku, ako vi i vaš otac želite da ponovo odigrate vrhunac „Imperije uzvraća udarac“.

Bioničke ruke

U zavisnosti od toga koliko dobro funkcioniše vaš svetlosni mač, uskoro će vam možda trebati pomoć bioničke ruke, poput one koju Luk dobija na kraju „Imperije“.

Evo jednog dela tehnologije koja više nije samo naučna fantastika.

Funkcionalne protetske ruke koje mogu da hvataju, štipaju, stisnu pesnicu i čak podižu palac sve su češće, a neke od njih su čak inspirisane „Ratovima zvezda“. Kompanija za protetiku Open Bionics, na primer, prodaje Hero Arm za odrasle i decu od 8 i više godina, koja je dostupna u više od 50 stilova, uključujući Star Wars i Marvel. One se obično prodaju između 10.000 i 20.000 dolara po ruci, prema BionicsForEverione.com.

Univerzalni prevodioci

C3PO tečno govori u više od 6 miliona oblika komunikacije. Na papiru, to zvuči mnogo impresivnije od stotinak jezika koje Google prevodilac poznaje, ali koliko često zaista treba da pitate za uputstva na Evokezu?

Sa pozitivne strane, nećete morati da posećujete nijednog trgovca otpadom da biste iskoristili prednosti Google prevodioca.

Jednostavno otvorite veb lokaciju na svom telefonu ili računaru, a zatim ukucajte direktno u polje ili govorite u mikrofon i gledajte kako aplikacija prevodi vaš glas na jezik po vašem izboru, u realnom vremenu.

Lendspideri (brze letelice)

Najbolji način da krstarite dinama Tatuina sa stilom je Lendspider, neka vrsta hibrida hoverkrafta/automobila koji može udobno da stane u četvoročlanu porodicu (ili dva čoveka i dva droida, u zavisnosti od slučaja).

Tehnologija hoverkrafta postoji od kasnih 1950-ih, prema britanskom muzeju hoverkrafta, ali tek nedavno su se dizajni letelice približili stilu „Ratova zvezda“.

Nekoliko firmi radi na pravim motociklima koji lebde, uključujući Malloy Aeronautics sa sedištem u Velikoj Britaniji i Aerofex sa sedištem u SAD. Oba projekta su još uvek u fazi prototipa, ali video snimci testova hoverbicikla koji jure preko pustinje Mohave izgledaju obećavajuće.

Komercijalni svemirski brodovi

Da bi pobegli iz peščane zabiti Tatuina, Luk i Obi-Van unajmljuju privatni svemirski brod za 17.000 kredita.

U našem svetu, komercijalna putovanja u svemir koštaju malo više, a ne možete ni da napustite solarni sistem. U junu 2021., pobednik aukcije je platio 28 miliona dolara da bi se pridružio inauguracionom letu Blue Origin-a, komercijalne kompanije za svemirska putovanja koju je osnovao Džef Bezos iz Amazona.

„Čuvari svemira“ u novim pantalonama! Šef svemirskih snaga SAD pohvalio se najnovijim prototipom službenih uniformi

Sin srećnog dobitnika pridružio se Bezosu i njegovom bratu na 10-minutnom putovanju u svemir, dostigavši maksimalnu visinu od oko 100 kilometara iznad Zemlje (tehnički, preko tačke gde se Zemljina atmosfera završava i počinje svemir). To je skupih 10 minuta, ali neki stručnjaci predviđaju da bi troškovi komercijalnog putovanja u svemir mogli pasti na oko 100.000 dolara po osobi u narednoj deceniji.

Varp pogon

Povremeno, brod Hana Sola, Milenijumski soko, napravi hrabar „skok u hipersvemir“, dozvoljavajući brodu da pređe neverovatne udaljenosti u samo nekoliko trenutaka.

Ako je hiperprostor isto što i „varp pogon“, koncept koji američka vlada aktivno istražuje, prema nedavno objavljenim dokumentima, onda to uključuje izobličenje oblika prostor-vremena kako bi se prešao iz jednog dela univerzuma u ​​drugi.

Godine 1994, fizičar Migel Alkubijer objavio je rad koji pokazuje kako bi vorp pogon mogao biti fizički moguć, korišćenjem jednakih količina pozitivne i negativne energije da se istovremeno komprimuje prostor ispred svemirskog broda dok širi prostor iza njega.

Ali za sada, negativna energija ostaje čisto spekulativna, kao i tehnologija varp pogona. Ipak, to nije sprečilo teorijske fizičare da to istražuju.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: LiveScience

 

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.