Severna Koreja spremna za novu nuklearnu probu

Severna Koreja je završila sa pripremama za novu nuklearnu probu. Dok se Amerika, Japan i Južna Koreja razmišljaju o sankcijama i prilagođavanju vojnih stavova kao odgovor.

Spremamo se za sve nepredviđene situacije u veoma bliskoj saradnji sa drugima i spremni smo da izvršimo kratkoročna i dugoročna prilagođavanja našeg vojnog stava – rekao je Blinken.

Dodao je i da će se „pritisak održati, nastaviće se i, po potrebi, pojačavati.

Opšte je poznato da Severna Koreja veoma uspešno ignoriše njihove reči i nastavlja sa svojim planovima.

Severna Koreja je u nedelju probno ispalila nešto što je izgledalo kao artiljerijske granate prema moru, prema južnokorejskoj vojsci, nekoliko dana nakon što je severnokorejski lider Kim Džong Un pozvao na veću odbrambenu sposobnost da se nosi sa spoljnim pretnjama.

Severna artiljerijska testiranja privlače manje pažnje spolja od lansiranja projektila. Kojih je do sada sprovela više nego bilo koje prethodne godine. Ali njena artiljerija dugog dometa raspoređena prema napred predstavljaju ozbiljnu bezbednosnu pretnju za naseljenu metropolitansku regiju Južne Koreje. Koja je samo 40-50 kilometara od granice sa Severnom Korejom.

Osumnjičena artiljerijska lansiranja bila su poslednja u nizu testova naoružanja Severne Koreje ove godine.

Kako strani stručnjaci nazivaju pokušajem pritiska na njene rivale Vašington i Seul da olabave međunarodne sankcije Pjongjangu i naprave druge ustupke.

U martu, Severna Koreja je testirala interkontinentalnu balističku raketu sposobnu da stigne do kontinentalnog dela SAD, kršeći moratorijum iz 2018. na velike raketne testove.

Moguća nova nuklearna proba Severne Koreje bila bi sedma te vrste.

Neki eksperti kažu da će Severna Koreja verovatno koristiti test za izradu bojevih glava koje će biti postavljene na taktičko nuklearno oružje koje ima za cilj gađanje ciljeva u Južnoj Koreji.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: AP