Tužno je što je Novak Đoković sa 36 godina i dalje najbolji

U razgovoru za britanski Daily Mail, bivši igrač iz top 10 sa ATP liste, govorio je o igračima sa vrha, a glavna teman je bio Novak Đoković.

Kakav je bio stav ovog igrača, koji je imao uspešnu karijeru između dva veka, o današnjoj eliti ne računajući Đokovića i Alkarasa?

Tačan termin koji je upotrebio nije prikladan za štampu i, recimo, da je daleko od pozitivnog – piše autor.

Autor navodi turnire sa kojih je odsustvovao Rafael Nadal zbog povreda, uz opasku da se Novak Đoković usresredio samo na glavne turnire, izbegavajući većinu ATP turnira.

Dalje se navodi, da je ON, misli se na Novaka Đokovića igrao samo šest turnira izvan Grend slemova.

Iako je ovo komercijalno teško stanje za turneju, zamislite da pokušavate da maksimizirate TV prava i sponzorstva kada se vaš najbolji igrač retko pojavljuje, nema sumnje da je to išlo u korist za broja 1 na svetu.

Dakle, postoje titule koje će ostatak ekipe osvojiti tokom Đokovićevog poslednjeg odsustva, pre nego što se vrati u akciju u novembru na Mastersu u Parizu.

Priznajući Đokovićevu briljantnost, moj bivši prijatelj iz najboljih 10 takođe je istakao da će Srbin uskoro biti bliži 37-oj nego 36-oj godini i da bi zaista trebalo da bude više pravih izazivača njegovoj superiornosti nego sada.

Međutim, brojke sugerišu da se, ako ništa drugo, udaljava od čopora koji ga juri i koji je sve više uplašen.

Đokovićev rekord protiv kolega iz najboljih 10 igrača u poslednjih 12 meseci iznosi 19-3.

Najveći poraz je bio u finalu Vimbldona od Alkaraza, rezultat koji je anulirao prilikom sledećeg susreta u Sinsinatiju.

Ostali gubici su bili protiv Holgera Runea na Otvorenom prvenstvu Italije i protiv Danila Medvedeva u februarskom polufinalu Dubaija.

S obzirom na njegov pad forme nakon Vimbldona, malo je izgleda da će Rune ponoviti taj podvig u skorije vreme.

A u poslednje vreme, bez grend slema na vidiku, Đokovićevi rezultati u Dubaiju su slabi za njegove stratosferske standarde.

Štaviše, njegov rekord protiv prvih 10 se u većini slučajeva poboljšava.

Đokovićeva strateška majstorska klasa u finalu US Opena pokazala je da je razradio kako da pobedi Medvedeva, iskoristivši prednost igre daleko iza osnovne linije.

U prvoj fazi njihovog rivalstva Medvedev je imao skor 4-5 protiv njega – sada je 5-10.

Stefanos Cicipas je pobedio u dva od svoja prva tri susreta sa Đokovićem, ali je sada izgubio 10. Aleksandar Zverev je pobedio u dva od prva četiri meča, ali sada ima rezultat 4-8.

Što se tiče Andreja Rubljova, Jannika Sinera i Tejlora Frica, oni nisu ništa bliže rešenju Đokovićeve zagonetke, pošto su protiv njega skupili zbirni rekord 1-15.

Pročitajte još:

Izgradnja bilo kakvog dela protiv Srbina ostaje najteži zadatak u tenisu, pokušavajući da izvuče slabosti koje jedva da postoje čak i u njegovim poodmaklim godinama.

Uprkos sadašnjim borbama Rune i dalje može da se pohvali rezultatom 2-1, a Nick Kirgios – koji je na putu da se vrati u Australiju u januaru – ima istu cifru.

Kuriozitet ostaje da je aktivni igrač sa najboljim rezultatom protiv Đokovića češki levoruki Jirži Veseli, koji ima 2-0 uprkos rangiranju od 300.

Možda će biti potrebno postepeno pucanje njegove aure da bi se prekinula trenutna dominacija, ili niz povreda kod nekoga ko se približava srednjim godinama.

Autor smatra da bi Novak Đoković mogao da okonča svoju osvajačku glad ukoliko osvoji toliko neuhvatljivu Olimpijsku zlatnu medalju.

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls/Daily Mail