direktor-nvidia-kompanije-upozorava-da-ce-ai-transformisati-pejzaz

Veštačka inteligencija (AI) će transformisati korporativni pejzaž i promeniti svaki posao, a oni koji to ne prepoznaju ostaće bez posla, upozorio je izvršni direktor i suosnivač Nvidia-je Jensen Huang.

Direktor Nvidia-je govorio je na ceremoniji diplomiranja na Nacionalnom tajvanskom univerzitetu u Tajpeju, tehnološki mogul je naglasio da i kompanije i pojedinci treba da se prilagode novom talasu AI tehnologija ili rizikuju da zaostanu.

„Agilne kompanije će iskoristiti prednosti veštačke inteligencije i poboljšati svoju poziciju.“, rekao je on, a prenosi Blumberg.

„Dok se neki brinu da bi im veštačka inteligencija mogla preuzeti posao, neko ko je stručnjak za veštačku inteligenciju hoće“, rekao je Huang diplomiranim studentima.

Za razliku od brojnih njegovih kolega u tehnološkom prostoru, izgleda da Huang ne brine o rizicima koje predstavlja porast tehnologije veštačke inteligencije ili njenih potencijalno štetnih efekata. On je rekao da će se uskoro koristiti za poboljšanje učinka radnika u širokom spektru industrija i otvaranje novih radnih mesta koja nikada ranije nisu postojala, a da će neke profesije učiniti zastarelim.

Podsticao je učenike da stvore nešto novo u doba veštačke inteligencije i to brzo, ili rizikuju da ostanu bez posla.

„Za 40 godina stvorili smo računar, internet, mobilni uređaj, cloud, a sada i eru veštačke inteligencije. Šta ćete stvoriti? Šta god da je, trči za tim kao što smo mi radili. Trčite, ne hodajte“, rekao je. „Ili trčiš za hranom, ili bežiš od toga da postaneš hrana.“

Međutim, uprkos rastućem interesovanju za veštačku inteligenciju podstaknuto objavljivanjem chatbot-ova kao što je ChatGPT, nekoliko istaknutih ličnosti u tehnološkoj industriji upozorilo je na potencijalne opasnosti koje predstavlja neregulisano usvajanje AI tehnologije.

Pročitajte još:

Ranije ovog meseca, Sem Altman, izvršni direktor OpenAI, koji je odgovoran za razvoj ChatGPT-a, svedočio je pred američkim Kongresom da je zabrinut da bi tehnologija veštačke inteligencije mogla da krene „prilično naopako“ i pozvao zakonodavce da uspostave propise.

U martu, grupa od oko 1.000 lidera tehnološke industrije, uključujući izvršnog direktora Tesle Ilona Maska i suosnivača Apple-a Stiva Voznijaka, potpisala je otvoreno pismo u kojem se upozorava na potencijalne opasnosti od neregulisane trke u naoružanju sa veštačkom inteligencijom i pozvala Silicijumsku dolinu da uzme šest meseci pauza na daljem razvoju.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji