Nakon najave embarga na uvoz ruske nafte - cene nafte skaču u nebo

Cene nafte su skočile za skoro 4,0 procenta danas nakon što je Evropska unija iznela plan za postepeno ukidanje uvoza ruske nafte.

Evropska nafta Brent za isporuku u junu (fjučers ugovori) uzletela je za 3,76 dolara ili za 3,6 procenta, na 108,73 dolara po barelu na trgovanju do 13:53 časova po srednjoevropskom vremenu, dok je američka sirova nafta WTI poskupela za 3,93 dolara, odnosno za 3,8 procenata na 106,34 dolara za barel, javlja Rojters.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen iznela je ranije danas u Evropskom parlamentu predlog o embargu na uvoz ruske nafte, kojim se predviđa postepeno okončanje kupovina tog ruskog energenta u roku od šest meseci, kao i prestanak kupovine naftnih derivata iz Rusije do kraja 2022. godine.

Ona je obećala da će EK učiniti sve što je potrebno da minimizira uticaj embarga na evropske ekonomije, navodi britanska agencija.

„Ruska nafta je sada “loša nafta“. Upravo je počeo energetski rat “dobre nafte“ protiv “loše nafte““, kaže glavni analitičar skandinavske bankarske grupe SEB, Bjarne Šildrop.

Investitori na naftnom tržištu takođe iščekuju danas odluku Federalnih rezervi SAD-a o povećanju ključne kamate kako bi se suzbila rasplamsala inflacija, kao i objavu zvaničnih podataka Agencije za energetske infomacije o stanju američkih zaliha nafte.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Mediji