Prvi ljudski pacijent kome je ubrizgan revolucionarni virus koji ubija rak

Naučnici su prvom ljudskom pacijentu ubrizgali novi virus koji ubija rak. Virus, poznat kao Vaxinia, uspešno je testiran na životinjama. Međutim, pravi test njegove efikasnosti počinje ovim novim kliničkim ispitivanjem.

Naučnici su upravo ubrizgali čoveku virus koji ubija rak.

Lako je čuti reč virus i odmah pomisliti na nešto loše. Na kraju krajeva, postoji mnogo smrtonosnih virusa. Međutim, naučnici koriste novi virus koji ubija rak poznat kao Vaxinia u eksperimentalnom lečenju raka.

Ogromni asteroid biće 27.maja najbliže Zemlji

Nada se da će virus pojačati imuni odgovor tela protiv raka. Sam virus je posebno dizajniran da ubije ćelije raka. I, u prethodnim ispitivanjima na životinjama, naučnici su videli veoma obećavajuće rezultate. Ove vrste virusa su više od jednog veka bile „nada” u borbi protiv raka.

Međutim, uspeh ovih virusa je u najmanju ruku bio veoma ograničen. Ovog puta, međutim, naučnici su konstruisali virus koji ubija rak ne samo da šteti ćelijama raka, već i da ih učini prepoznatljivijim za imunološki sistem tela.

Istraživači se nadaju da će ovo pomoći da se reakcija tela ojača, omogućavajući mu da se bolje bori.

Prethodna klinička ispitivanja lekova protiv raka takođe su pokazala obećavajuće rezultate. Ali, Vaxinia bi takođe mogla pomoći u otvaranju novih vrata.

Rano testiranje je bilo puno obećanja

Naravno, pre nego što su prešli na testove na ljudima, naučnici su testirali virus na životinjama. U mnogim slučajevima, videli su ogroman uspeh u smanjenju tumora u ranim eksperimentima na životinjama i laboratorijama.

Virus koji ubija rak pokazao je da može da smanji veličinu tumora pluća, dojke, jajnika, pankreasa i debelog creva.

Sa tim uspehom, naučnici su odlučili da pređu na testiranje na ljudima. Rezultati koji se vide kod životinja ne prenose se uvek direktno na pacijente. Očigledno, postoji mnogo razloga za to, ali istraživači se nadaju da bi ovaj virus mogao poboljšati šanse pacijenata da se bore protiv raka.

Kao u horor filmu! Vrane napadaju ljude po Novom Sadu

Trenutno, Vaxinia će biti testirana u fazi 1 ispitivanja na samo 100 pacijenata sa rakom.

Ovi pacijenti imaju metastatske ili uznapredovale solidne tumore, i svaki je probao najmanje dva druga tretmana.

Istraživači planiraju da daju lek u dve različite grupe. Prvi će dobiti samo Vaxiniu. Druga grupa će dobiti virus koji ubija rak plus lek za imunoterapiju.

Naravno, ispitivanja faze 1 se uglavnom odnose na bezbednost i pronalaženje optimalne doze.

Kao takav, možda neće dokazati efikasnost virusa u celini. Međutim, to je važan sledeći korak u mogućem pronalaženju alternativne metode za borbu protiv raka.

Trenutno se očekuje da će testiranje biti završeno početkom 2025. Dakle, proći će neko vreme pre nego što vidimo bilo kakve konačne rezultate.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: BGR