sudanske-nevidljive-zrtve-rata-oko-50-beba-preminulo-u-sirotistu

Od izbijana rata u Sudunu, doktorka najvećeg sudanskog sirotišta Abir Abdulah dala je sve od sebe da brine o stotinama beba i male dece. Dečji plač čuo se širom prostrane zgrade dok je okolina odjekivala od glasne paljbe, prenosi Jahu njuz.

Deca su bila smeštena na gornjim spratovima sirotišta zvanog Migoma.

Bez dovoljno osoblja koje bi brinulo o njima, bebe su podlegle neuhranjenosti i dehidrataciji.

Neka od novorođene dece, koja su se nalazila u prizemlju klinike, umrla su od visoke temperature.

Morali su da budu hranjeni na svaka tri sata, ali nikoga nije bilo. Pokušavali smo da damo intravensku terapiju, ali najčešće nismo uspevali da spasemo decu – rekla je doktorka iz sirotišta, dok se u pozadini čuo plač beba.

Najmanje 50 dece je umrlo u sirotištu za šest nedelja od izbijanja rata, tvrdi doktorka.

To uključuje najmanje 13 beba koje su umrle ovog petka. Visoki zvaničnik u sirotištu potvrdio je te brojke, navodeći neuhranjenost, dehidrataciju i infekciju kao uzrok smrti. Doktor je prizore mrtvih beba u kolevkama opisao kao zastrašujuće i bolne.

Pročitajte još:

Sidig Frini, generalni direktor Ministarstva socijalnog razvoja Kartum, koje nadgleda centre za negu, priznao je porast broja smrtnih slučajeva u Migomi.

On tvrdi da su glavni krivci nestašica osoblja i stalni nestanci struje izazvani sukobima.

Bez ispravnih plafonskih ventilatora i klima uređaja, sobe postaju zagušljivo vruće po toplom majskom vremenu u Kartumu, a sterilizacija opreme je teška. Mrtve bebe su među nevidljivim žrtvama rata u Sudanu, trećoj po veličini zemlji u Africi.

U borbama je poginulo više od 700 ljudi, hiljade je povređeno i najmanje 1,3 miliona ljudi raseljeno, prema podacima UN-a.

Stvarni broj smrtnih slučajeva će verovatno biti mnogo veći. Zdravstvene i vladine službe, koje bi pratile smrtne slučajeve, prestale su da funkcionišu.

Sudansko Ministarstvo zdravlja zabeležilo je stotine smrtnih slučajeva u gradu El Geneina u regiji Darfur.

Sudan, sa oko 49 miliona stanovnika, jedna je od najsiromašnijih zemalja na svetu.

Borbe su oštetile već iscrpljenu zdravstvenu infrastrukturu, uključujući bolnice i aerodrome. Pre početka rata humanitarna pomoć je bila potrebna za skoro 16 miliona ljudi, a sada je ova cifra skočila na 25 miliona.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Novosti