Teleskopom posmatrali kako Sunce guta kometu

Ovo zapažanje bi mogla da objasne zašto ima tako malo kometa oko Sunca.

Kometa koja posećuje Sunce raspala se pred očima astronoma u nizu zapažanja bez presedana koja mogu pomoći da se objasni zašto komete koje kruže blizu Sunca izgleda da nestaju.

Kometu, nazvanu 323P/SOHO, otkrila je 1999. godine Solarna i heliosferska opservatorija (SOHO), sonda NASA/Evropske svemirske agencije koja neprestano posmatra Sunce.

323P/SOHO je jedna od retkih kometa blizu Sunca, koje prate eliptične orbite koje ih vode bliže Suncu nego orbita planete Sunčevog sistema, Merkur.

Teorijski modeli predviđaju da postoji mnogo takvih kometa, ali samo nekoliko ih je do danas uočeno. Nedavno zapažanje moglo bi objasniti zašto.

U zimu 2020/2021, kada se 323P/SOHO poslednji put približio svom perihelu, najbližoj tački Suncu u njegovoj 4,2-godišnjoj orbiti, imao je publiku visokog profila. Neki od najmoćnijih svetskih teleskopa, uključujući svemirski teleskop Hubble, teleskope Gemini North, Kanada-Francuska i Subaru na Havajima i teleskop Lowell Discovery u Arizoni, posmatrali su kako kometa prolazi blizu Zemljine zvezde. Iako teleskopi nisu videli trenutak najbližeg približavanja, promene koje su primetili tokom nekoliko kratkih meseci sugerišu da se nešto neobično dešava sa 323P/SOHO.

Subaru teleskop, koji je tražio kometu dok se približavala perihelu u decembru 2020. godine, video je samo jednostavnu malu tačku. Međutim, kada se kometa ponovo pojavila u vidokrugu teleskopa Hubble, Lowell, Kanada-Francuska i Gemini-North u februaru i martu 2021., izgledala je sasvim drugačije, sa dugačkim repom izbačene prašine.

Naučnici veruju da se vidljiva promena dogodila kada se kometa raspala zbog ekstremne toplote blizu Sunca.

Intenzivna sunčeva radijacija prouzrokovala je da se delovi komete odlome usled termičkog lomljenja, slično kao što kockice leda pucaju kada ih prelijete toplim napitkom – navodi se u saopštenju istraživačkog tima.

Kometa je takođe promenila boju, koja je postala „za razliku od bilo čega drugog u Sunčevom sistemu“. Zapažanja su takođe otkrila da se 323P/SOHO brzo okreće, završavajući jednu rotaciju za samo pola sata.

Potrebna su zapažanja drugih objekata blizu Sunca da bi se videlo da li i oni dele ove osobine – rekao je Man-To Hui, koji je bio istraživač Univerziteta na Havajima u vreme posmatranja, a sada je docent na Univerzitetu Nauke i tehnologije u Makau.

Međutim, posmatranje kometa blizu Sunca nije lak podvig.

Većina njih je slučajno otkrivena satelitima koji posmatraju Sunce, kao što je SOHO.

Studija je objavljena u Astronomical Journal u utorak (14. juna).

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Space