Teorije o misterioznim oboljenjima jetre kod dece

Zdravstveni zvaničnici su i dalje zbunjeni misterioznim slučajevima teškog oštećenja jetre kod stotina male dece širom sveta.

Najbolji dostupni dokazi ukazuju na prilično čest stomačni virus za koju se ne zna da li on zaista uzrokuje probleme sa jetrom kod inače zdrave dece.

Taj virus je otkriven u krvi obolele dece, ali on nije pronađen u njihovoj bolesnoj jetri.

Postoji mnogo stvari koje nemaju smisla – rekao je Erik Kremer, istraživač virusa na Institutu za molekularnu genetiku u Monpeljeu, u Francuskoj.

Planine šećera pronađene su u okeanu ispod livada morske trave

Dok zdravstveni zvaničnici u više od deset zemalja istražuju ovu misteriju, pitajući se:

  • Da li je došlo do nekog porasta stomačnog virusa, nazvanog adenovirus 41, koja uzrokuje više slučajeva ranije neotkrivenog problema?
  • Da li su deca sada podložnija virusima zbog blokada koja je bila uvedena zbog pandemije?
  • Da li postoji neka mutirana verzija adenovirusa koja ovo uzrokuje? Ili neka druga još neidentifikovana klica, lek ili toksin?
  • Da li je to neka vrsta reakcije imunog sistema izazvane prošlom infekcijom COVID-19 i kasnijom invazijom nekog drugog virusa?

Istražitelji širom sveta pokušavaju da reše šta se dešava.

Zvaničnici Američkog CDC-a prošle nedelje rekli su da sada istražuju 180 mogućih slučajeva širom SAD. Većina dece je hospitalizovana, najmanje 15 čeka na transplantaciju jetre, a šestoro dece je do sad umrlo.

Više od 20 drugih zemalja prijavilo je još stotine slučajeva ukupno, iako je najveći broj slučajeva u Velikoj Britaniji i SAD.

Simptomi hepatitisa ili upale jetre – uključuju groznicu, umor, gubitak apetita, mučninu, povraćanje, bol u stomaku, tamni urin, svetlu stolicu, bol u zglobovima i žuticu.

Obim problema počeo je da postaje jasan tek prošlog meseca, iako istražitelji bolesti kažu da su mesecima radili na ovoj misteriji. Eksperti kažu da je bilo neverovatno teško otkriti uzrok.

Konvencionalni uzroci upale jetre kod inače zdrave dece – virusi poznati kao hepatitis A, B, C, D i E – nisu se pojavili u testovima.

Štaviše, deca su dolazila sa različitih mesta i činilo se da nije bilo zajedničkih izloženosti.

Ono što se pokazalokao krivac ove misteriozne bolesti kod dece je adenovirus 41.

Više od polovine slučajeva u SAD je pozitivno testirano na adenovirus, kojih ima na desetine varijanti. U malom broju uzoraka testiranih da se vidi kakva je vrsta adenovirusa prisutna, svaki put se pojavio adenovirus 41.

Činjenica da se adenovirus stalno pojavljuje pojačava argument da on igra ulogu, ali nije jasno kako, rekao je za Asošijeted pres dr Džej Batler, zamenik direktora CDC-a za zarazne bolesti.

Eksplozivni vulkan Tonga „iznenađujuće netaknut“

Mnogi adenovirusi su povezani sa simptomima uobičajene prehlade, kao što su groznica, bol u grlu i ružičasto oko. Neke verzije, uključujući adenovirus 41, mogu izazvati druge probleme, uključujući upalu u želucu i crevima.

Adenovirusi su ranije bili povezani sa hepatitisom kod dece, ali uglavnom kod dece sa oslabljenim imunološkim sistemom.

Nedavna genetska analiza nije pokazala nikakve dokaze da je kriva samo jedna nova mutantna verzija virusa, rekao je dr Umeš Parašar, šef grupe CDC fokusirane na virusne bolesti creva.

Adenovirusne infekcije se ne prate sistematski u SAD, tako da nije jasno da li je nedavno došlo do nekog porasta aktivnosti virusa.

U stvari, adenovirusi su toliko česti da istraživači nisu sigurni šta da misle o njihovom prisustvu u ovim slučajevima.

Ako počnemo da testiramo sve na adenovirus, naći ćemo toliko dece, koja ga imaju – rekla je dr Heli Bat, pedijatrijski gastroenterolog koja je lečila dvoje dece iz Minesote sa problemima jetre.

Jedno dete je bilo pre skoro pet meseci sa zatajenjem jetre. Doktori nisu mogli da shvate zašto. Nažalost, nemanje uzroka je nešto što se dešava – rekla je Bat.

Otprilike trećina slučajeva akutnog zatajenja jetre ostaje neobjašnjivo, procenjuju stručnjaci.

Bat je rekla da se drugo dete koje je videla razbolelo prošlog meseca. Do tada su zdravstveni zvaničnici skrenuli pažnju na slučajeve, a ona i drugi lekari su počeli da se vraćaju i pregledaju neobjašnjive bolesti od oktobra.

Zaista, mnogi slučajevi koji su dodati broju u poslednjih nekoliko nedelja nisu bile nedavne bolesti, već one ranije koje su ponovo procenjene. Oko 10 odsto slučajeva u SAD dogodilo se u maju, rekao je Batler. Čini se da je stopa relativno stabilna od jeseni, dodao je on.

Moguće je da doktori samo otkrivaju fenomen koji traje godinama, kažu neki naučnici.

Drugo moguće objašnjenje: Jeste COVID-19.

CDC je nedavno procenio da je od februara 75 odsto dece u SAD bilo zaraženo koronavirusom.

Samo 10% do 15% dece sa misterioznim hepatitisom imalo je COVID-19, prema testovima nazalnih briseva datim kada su se prijavili u bolnicu, kažu zdravstveni zvaničnici.

Medved u kući-zvuči zastrašujuće! Međutim fascinira način na koji su ljudi odreagovali

Ali istražitelji se pitaju o prethodnim infekcijama koronavirusom.

Moguće je da je koronavirusne čestice koje vrebaju u crevima igraju ulogu – rekao je Piter Brodin, pedijatar imunolog sa Imperijal koledža u Londonu.

U članku ranije ovog meseca u medicinskom časopisu Lancet, Brodin i drugi naučnik sugerisali su da bi kombinacija dugotrajnog koronavirusa i adenovirusne infekcije mogla izazvati reakciju imunog sistema koja oštećuje jetru.

Mislim da je to nesrećna kombinacija okolnosti koja bi ovo mogla da objasni – rekao je Brodin.

Batler je rekao da su istraživači ranije viđali takve složene reakcije, a istražitelji raspravljaju o načinima da bolje provere hipotezu.

Rekao je da to „uopšte nije izvan domena verodostojnosti“.

Studija preprinta Univerziteta Case Western Reserve, koja tek treba da bude recenzirana, sugeriše da deca koja su imala COVID-19 imaju značajno veći rizik od oštećenja jetre.

Dr Markus Bučfelner, pedijatrijski lekar za zarazne bolesti na Univerzitetu Alabama u Birmingemu, učestvovao je u identifikaciji prvih slučajeva u SAD u jesen.

Bolesti su bile „čudne“ i zabrinjavajuće – rekao je.

Šest meseci kasnije – ne znamo tačno sa čime imamo posla.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: AP