Nuklearna podmornica Severne Koreje

Severna Koreja radi na modernizaciji svoje mornarice, a s tim u vezi predstavljena je nova nuklearna podmornica koja nosi nuklearne bojeve glave.

Severnokorejska vojska je predstavila novu „taktičku napadnu podmornicu“ koja može da lansira nuklearne projektile, prema državnoj korejskoj centralnoj novinskoj agenciji.

Lider Kim Džong Un je izjavio da će oružje pomoći Pjongjangu da postane „napredna pomorska sila“, dodala je agencija.

Nazvana „Hero Kim Kun Ok“, nuklearna podmornica je predstavljena na vojnoj ceremoniji u sredu, navodi se u izveštaju, napominjući da su Kim i brojni najviši zvaničnici odbrane bili prisutni na tom događaju.

Nuklearna podmornica će biti „jedno od osnovnih podvodnih ofanzivnih sredstava severnokorejskih pomorskih snaga“ kada bude raspoređena, rekao je Kim.

Kim je dodao da je razvoj bio deo „strateškog i taktičkog plana za kontinuirano unapređenje savremenosti podvodnih i površinskih snaga i guranja napred sa nuklearnim oružjem u mornarici“.

Kim je potom pozdravio naučnike, istraživače i industrijske radnike uključene u projekat podmornice, rekavši da su oni deo „velikog cilja izgradnje napredne pomorske sile“.

Tokom odvojenog događaja u četvrtak, Kim je pregledao novu podmornicu kako bi se „upoznao sa njenim sistemom naoružanja i sposobnošću podvodnog rada“, navodi KCNA. Agencija je saopštila da će brod biti dodeljen Istočnoj morskoj floti severnokorejske mornarice.

Pored nuklearne podmornice, Pjongjang takođe radi na preuređenju postojećih podmornica kako bi bile opremljene atomskim oružjem, nastavio je Kim, nazvavši inicijativu „hitnim zadatkom“.

Pročitajte još:

Ova vest stiže mesecima nakon što je Vašington odlučio da stacionira sopstvenu nuklearnu podmornicu kod obale Južne Koreje prvi put od 1981. godine.

Iako su američki zvaničnici rekli da je razmeštanje trebalo da se suprotstavi „provokacijama“, Pjongjang je upozorio da će taj potez samo „doneti regionalne vojne tenzije do kritičnijeg stanja i mogu podstaći najgoru krizu nuklearnog sukoba u praksi.

Tenzije između Sjedinjenih Država i Severne Koreje stalno su eskalirale poslednjih meseci, a američke snage su učestvovale u nizu vojnih vežbi sa južnokorejskim i japanskim partnerima. Pjongjang je odgovorio sa desetinama testova oružja, uključujući interkontinentalne balističke rakete (ICBM), i više puta je kritikovao ratne igre koje predvode SAD kao probu za invaziju u punom obimu.

Ranije u četvrtak, Vašington, Seul i Tokio zajednički su kritikovali najnoviji raketni test Severne Koreje, najavljujući da će pojačati saradnju u praćenju raketa i održati još jednu rundu obuke u narednim nedeljama.

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji